Иван Демерджиев: Полицаите трябва да получат увеличение на заплатите, въпрос на оцеляване е!

0
Според бившия вътрешен министър в част от кадровите промени в МВР "прозират действия на политически партии"
Според бившия вътрешен министър в част от кадровите промени в МВР "прозират действия на политически партии" Снимка: БТА

За мен е загадка защо не се приемат законопроектите по ПВУ, заяви бившият служебен министър на правосъдието и на вътрешните работи

"Полицаите трябва да получат тези пари. Това е въпрос на оцеляване. Не е въпрос на правилен бюджет, от който се нуждае министерството. Те са пари за оцеляване. Не са пари, с които министерството може да се справя успешно със задачите си. Притесненията ми са, че парите ще бъдат взети от други пера от бюджета на МВР и по този начин той ще бъде допълнително осакатен."

Този коментар направи пред БНР Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието и на вътрешните работи. Той е категоричен, че не трябва да се прави "бюджет за оцеляване, какъвто ще бъде този, ако се гласуват въпросните 10%".

В предаването "Политически НЕкоректно" Иван Демерджиев изрази тревогата си за МВР, че "в част от съществените, важни кадрови промени прозират действия на политически партии – ГЕРБ и ДПС", като посочи, че не е оптимист, защото си спомня как е изглеждало МВР по времето на ГЕРБ. Според него "Калин Стоянов не за всяка от тези промени има решаващата дума".

По темата с набелязаните в докладите на службите рискове, касаещи войната в Украйна и отражението ѝ върху нашата страна Иван Демерджиев изтъкна, че рисковете, визирани в тези доклади, са били напълно реални към 2022 г. и са били предприети действия за обезпечаването на реакция при евентуална ядрена авария:

"Предприехме редица действия по електрифицирането на скривалищата, с които разполагаме, по тяхното привеждане в надежден вид. Те са много малко като места, много малко са останали в добро състояние. Предприехме действия да бъдат приведени във функционален вид."

Смяна на ръководствата на службите не е реформа. Там прозират други цели и намерения. До смени трябва да се прибягва изключително рязко и те да бъдат много добре мотивирани, смята Демерджиев.

Подобен род смени на ръководства, които се маскират под лозунг за реформи, не представлява нищо друго, освен привеждане на службите в удобно състояние, коментира бившият вътрешен министър. По думите му "в нито един момент службите не са били със затворени очи".

Първо, тези служби трябва да бъдат снабдени с нормален бюджет и тогава вече да се преценява тези хора могат или не могат да изпълняват задълженията си, подчерта Иван Демерджиев, като добави, че техническата обезпеченост не е добра и в много аспекти държавата не е конкурентна на онези, които трябва да преследва и да изправя пред правосъдието.

"Нормално е държавата да има същия технически ресурс като тях. Ние, за съжаление, изоставаме от тях."

Демерджиев припомни разследването за АМ "Хемус" с привлечени обвиняеми след много активни действия от страна на МВР и отчете, че "в момента стигаме до парадокса, че този случай още не е разрешен". Той акцентира още върху казуси, засягащи НКЖИ и купуването на гласове.

"Не виждам как при подобна подкрепа, политическа, подкрепеният екип от тези политически сили ще тръгне да разследва тези преписки."

Как да имат смелостта да разследват тези хора, след като видяха как парламентът с помощта на ВСС се разправи с главния прокурор, попита още Демерджиев и коментира, че "Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин – с чиста игра със закона".

"Остава впечатлението, че моделът не е променен. Бях критик на Гешев не толкова в личен план. Бях критик на начина, по който беше назначен на този пост. Тенденцията е моделът да се пази, да функционира по един и същи начин, като се сменят лицата му. Смяната на лицата не води до качествена промяна. (…) След толкова борби една част от нас позволиха на тези хора отново да управляват съдебната система по познатия начин."

ПВУ в частта му за правосъдие и корупция е бил разписан от самия него, а не по време на управлението на ПП, каквато спекулация има, уточни още той.

"За мен е загадка защо не се приемат законопроектите по Плана. Това е изключително лош знак към обществото. Тези реформи, предвидени в Плана, могат да бъдат приети само на законодателно ниво, могат да бъдат приети много бързо, консултирани са с ЕК", заяви Иван Демерджиев. Според него вместо това не се предприемат такива действия и се говори за промени в Конституцията.

Националната политика трябва да се ражда тук и да бъде добре обоснована, каза в заключение Иван Демерджиев. Той призова за повече разум и по-малко лозунги, когато се говори за войната в Украйна. Запитан споделя ли позициите на президента за войната в Украйна, той заяви:

"Голяма част от позициите, които споделя президентът, ги поддържам. Но не е това пътят - на институционалното протипвопоставяне. (...) Отчетливо се търси такова противопоставяне."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Турбо-администратор
    Никакви заплати! Тея полицаи, както и останалите чиновници в държавната администрация спешно трябва да бъдат съкратени наполовина. В българия има повече ченгета, отколкото войници в армията, от които зависи сигурността ни. Какъв полезен продукт произвежда един полицай, че да им вдигаме заплатите?! Така като гледам никакъв. Само си разкарват дебелите шкембета напред-назад по цял ден. На всичкото отгоре не внасят и осигуровки в бюджета... трябва реално работещите да ги издържат. Айде нема нужда. Съкращавайте ги наполовина, и със спестените пари платете на останалите заплати...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари