Иван Демерджиев: Ако родителите на загиналия полицай бяха поискали оставката ми, щях да съм я депозирал

0
Не може едно такова грозно криминално деяние да бъде повод за спекулации, каза Демерджиев
Не може едно такова грозно криминално деяние да бъде повод за спекулации, каза Демерджиев Снимка: БТА

Не може едно такова грозно криминално деяние да бъде повод за спекулации, каза Демерджиев

Аз имах тежката задача да се срещна с родителите на загиналия наш служител и ако те бяха поискали оставката ми, днес щях да съм я депозирал. Това каза служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Дермеджиев по време на изслушване в Народното събрание по повод на трагичния инцидент на българо-турската граница, предаде БТА.

Искането за неговото изслушване е внесено от председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова и група народни представители.

За мен е чест фактът, че те поискаха той да бъде погребан с парадна униформа, допълни Демерджиев и определи инцидента като „една огромна трагедия“.

На въпрос относно борбата с трафика с нелегалната миграция, Демерджиев посочи, че тя може да бъде провеждана по два начина. След трагичния инцидент в Бургас проведохме над 200 полицейски акции, образувани са над 100 производства само там в региона, посочи Демерджиев. По думите му са разбити десетки такива групи и са задържани близо 100 лица, участващи в такива групи.

Ние разклатихме мрежата на този нелегален трафик в България изключително сериозно, посочи Демерджиев. Според него за максимална ефективност е необходимо такива действия да се проведат и на територията на съседни държави.

Демерджиев отбеляза нуждата от законодателни изменения. Оказа се, че този трафик е доста леко наказуем, което доведе до това множество лица от цяла Европа да се включват и да участват в този трафик, допълни министърът.

При над 3000 производства за трафик, малко над 100 от тях има ефективни присъди, заяви Демерджиев. Ние трябва да предложим законодателно решение чрез повишаване на наказанията за този ред деяния и криминализиране на този род деяния, което не е направено, каза още министърът. Той уточни, че са създали работна група в МВР и вярва, че ще могат да внесат законопроект. Силно се надявам, че този законопроект ще бъде разгледан приоритетно от Народното събрание, както щатните бройки, добави Демерджиев.

По повод на инцидента в Елхово, министърът каза, че не може едно такова грозно криминално деяние да бъде повод за спекулации. Дадох отчет какви действия съм извършил, но е трябвало много назад във времето да бъдат извършени множество такива, каза Демерджиев и настоя да бъде обезпечена жизнеспособна гранична полиция с необходимия щат. По думите му това ще стане, когато се отпусне необходимият ресурс от Народното събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари