Екоактивист: Русе е един мръсен град

4
За последните две седмици в пет дни е имало превишения на фините прахови частици
За последните две седмици в пет дни е имало превишения на фините прахови частици Видео: NOVA

Днес София се събужда със сравнително чист въздух.

В последната седмица обаче се наблюдаваха завишени стойности. От Общината обясняват, че превишенията са предимно през зимния отоплителен сезон и се дължат на отоплението.

„За последното денонощие нямаме регистрирани превишения от автоматичните измервателни станции. Всеки може да се запознае с информацията на сайта на Столична община”, обясни Теодора Полимерова от Столичната община, предава NOVA.

На таблата в столицата, показващи качеството на въздуха, тя уточни, че се визуализират измерените средночасови стойности. „Те обаче не бива да се сравняват със средноденонощната норма, която е 50 микрограма за едно денонощие и не бива да бъде превишавана 35 пъти в годината”, допълни Полимерова.

Тя обясни, че Общината е започнала най-мащабната програма за модернизиране на отоплението на гражданите. Подменят се старите отоплителни устройства с високоефективни на газ, пелети и електричество.

Вече сме подменили 1 000 уреда през миналата година. През настоящата планираме да подменим около 5 000. Започваме и доставките на климатиците, които са най-много”, уточни Полимерова.

От столицата към Русе. Местните казват, че колкото е хубав градът, толкова му е мръсен въздухът. Недоволството в крайдунавския град расте. За последните 14 дни автоматичната станция, която измерва чистотата на въздуха, е регистрирала пет дни, в които е имало превишения на фините прахови частици.

Русе е един мръсен град. През зимата имаме проблеми с битовото отопление, а през цялата година с химическите замърсявания. Затова и министър Борислав Сандов дойде в града, защото тук има сериозни проблеми, коментира екоактивистът Иван Белчев.

Той посочи, че към общината са дадени предложения, свързани с почистването на града, с колите от градския транспорт. „Съветът по екология ще бъде още един лост за гражданите да могат да участват пряко с действия”, уточни Белчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Делчо Иванов
    Тоя хомосексуалист пак ли излезе да си прави ПР
  • 7
    1
    Тини
    Ако се мият поне веднъж седмично улиците в РУСЕ няма да има толкова прах.Но от години почистването им е само и то главните булеварди с едни мокри четки от камиони които пушат повече от колите. Дунава ни е на една крачка разстояние а няма истинско миене на улиците. Този прах влиза в домовете ни и когато няма миризма дишаме прах и уж си проветряване.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари