Иван Бакалов: Бойко Борисов се е заинатил, ние всички сме като заложници

3
Много силно се е окопала партията ГЕРБ като срастване с държавата
Много силно се е окопала партията ГЕРБ като срастване с държавата

"Той явно е уплашен (б.р. Бойко Борисов), но както се вижда се е заинатил и смята, че ще оцелее и ще си изкара мандата докрай. Не знам дали това ще стане, но целта е да не се допуснат предсрочни избори и служебен кабинет, който ще продължи 3 месеца. Той ще организира по-добри избори, това е сигурно за служебното правителството''.

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Иван Бакалов.

''Много наблюдатели обслужват ГЕРБ директно. Примерно Огнян Минчев каза: ''Моето поколение няма да допусне служебен кабинет на Радев''. Какво значи няма, какъв си ти? Това не зависи от твоето поколение, нито от теб. Много изплуваха, хора, които до вчера уж бяха от ДСБ, или Демократична България, ''Да, България'', представляваха тези среди, изведнъж сега се оказаха върли защитници на правителството и на статуквото. Много от тях виждат ''Ръката на Путин'', ''Метежа от Москва'' и такива изрази'', коментира Бакалов.

''Аз се поинтересувах, понеже той (б.р. президентът Румен Радев) зае много ясна позиция - Радев, няколко пъти употреби лозунга на протеста ''Мутри вън'', цитира го, няколко пъти го каза, и направи официално изявление, в което каза: ''Единственият изход от ситуацията е оставка на правителството и на главния прокурор''. Веднага казаха, че той нарушава разделението на властите, не можело да иска оставка на правителството. Но това не е точно така. Първо, аз намерих едно решение на Конституционния съд от 1995 г., който тълкува какво може да говори президентът, институция, която е обединител на нацията, и се оказа, че в това конституционно решение на Конституционния съд има съвсем ясни заключения, че президентът е обединител, но той може да прави политически изказвания, за да дава становища. Единственото, за което могат да го преследват по закон, е ако направи държавна измяна, или изказванията му представляват нещо такова. Всеки конкретен случай се разглежда от Конституционния съд, евентуално тогава се внася за импийчмънт и трябва се събере квалифицирано мнозинство в парламента. Така че от тази гледна точка Радев е недосегаем. Нито могат да го импийчнът, както се употребява побългарената английска дума, нито могат да претендират. Трябва да реши Конституционният съд, че е извършил държавна измяна като е казал: ''Единственият изход от ситуацията е оставка на правителството и на главния прокурор''', поясни журналистът.

''Президентът не е никаква власт. Имаме изпълнителна власт - Министерски съвет и премиер, имаме законодателна власт - Парламентът, и имаме съдебна власт, която се управлява от Висш съдебен съвет. Президентът не е в нито една от трите власти, той е институцията, която административно олицетворява нацията и административно представлява държавен глава'', добави той.

Иван Бакалов коментира и темата за евентуалните бъдещи ходове на президента Румен Радев. '

"Няма правомощия, нищо не може да направи. Може да призовава, може да подкрепя някакви групи граждани протестиращи. Той, всъщност, обединява хората срещу корупцията. Застана на страната на хората срещу корупцията. Това е. Има една част симпатизанти на Борисов в България, които са убедени, че няма никаква корупция, те си искат мафиотско управление. други казват: ''Това мафиотско управление трябва да приключи'', ама едни си казват: ''Ние си го харесваме''. От тази криза не знам как ще се излезе, но в общи линии уязвимата страна на Борисов е, че той със своето корумпирано управление си намери прокурорски чадър и се опитва да се закрепи силово. Това, колкото повече продължава и седи така, толкова повече ще губи. Той е взел мерки, например главната опозиционна партия, голямата, вътре е разединена. Непрекъснато в обслужващите ГЕРБ медии излизат отделни хора от БСП и започват да говорят срещу други. Това отслабва опозицията, но те ще си минат през някакви техни процедури и решения, ще си изберат лидер и може би ще се закрепи. Понеже те са най-близо до ГЕРБ като резултат, се хвърлят огромни усилия да ги изкарат неадекватни.''

''Всички тия заплахи... България е член на Европейския съюз и стана такъв с премиер Станишев и президент Първанов, стана член на НАТО с президент Първанов. Всички възможни неща, които ни свързват с Европейския съюз, са станали с участието на социалистическата партия. Аз не я хваля, просто правя едни... Какво издигат тези страхове. Дори нейния бивш лидер го направиха лидер на европейските социалисти, вече толкова години е. В този смисъл, няма някакви такива, тя била азиатска партия, не знам си какво'', допълни за БСП Иван Бакалов.

''Тук големият проблем е тази мащабна корупция. По нещо напомня Русия. Имаме един дългогодишен лидер, който е заобиколен от едни верни и послушни олигарси. А пък тези, които са непослушни, ги арестува главният прокурор. Още има в затвора хора, всичките са със смешни обвинения, всичките ги държат по една-две години. Като изминат осем месеца и им бутат ново обвинение. Това е една гавра със закона, подигравка, уж по закон, но това е използване на вратичка'', смята опитният журналист.

''Той се е заинатил, ние всички сме като заложници на Борисов. Цялата идея е, че той би се дръпнал и скрил, ако му се гарантира безоблачно бъдеще, да си се затвори зад високите зидове в Банкя'', заяви още Бакалов.

''Много силно се е окопала партията ГЕРБ като срастване с държавата. Особено в малки градове, те са главната сила там, от която зависи назначение дори на техническа служба в община, в училище, всичко зависи от местните онбашии на ГЕРБ. Затова е най-добре изборите да се правят от служебно правителство, а не от действащото, защото никакво доверие няма как ще ги организира правителството на Борисов'', повтори тезата си той.

В края на участието си журналистът изрази умерен скептицизъм по отношение на оставката на правителството.

''Те са се приготвили за дълго отбрана на крепостта. Протестиращите ще си ходят, ще си викат, може да си спомним какво беше 2013 г., пак протести, продължиха цяло лято. Те не накараха Орешарски да подаде оставка. Но там мотивите и причините бяха различни. Там спонтанно избухнаха протести, когато парламентът изневиделица, внезапно, от днес за утре, назначи Пеевски за шеф на ДАНС. Хората излязоха спонтанно на улицата, а Пеевски се отказа веднага от поста, в резултат на протестите. Но те продължиха по друг начин, с друга движеща сила, защото БСП и ДПС направиха погрешно правителство. Победител в изборите, макар и с малко, беше пак Борисов. Той демонстративно хвърли мандата и те направиха правителство без него. Движеща сила за тези протести беше точно ГЕРБ, той самият Борисов каза: ''Когато изтеглихме нашите хора от там, останаха 300 души на площада''. Сега е някак по-различно. Първо, протестът е за корупция, порочно управление, не добро управление, и имат подкрепа и от президента. Поводът е не назначението на Пеевски, поводът е, че един главен прокурор окупира с тежко въоръжена полиция президентството и хората спонтанно излязоха там на това място. Как ще завърши цялата работа - не знам. Но не е добре. Борисов няма да спи спокойно дълго време'', каза в заключение Иван Бакалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари