Иван Бакалов: Благодарение на Михаил Горбачов започнах да спя спокойно, без да сънувам ядрена война!

1
Светът си отдъхна, когато започнаха срещите му с Рейгън, припомни си журналистът
Светът си отдъхна, когато започнаха срещите му с Рейгън, припомни си журналистът Снимка: БГНЕС

Михаил Горбачов е човекът, благодарение на когото започнах да спя спокойно, без да сънувам ядрена война

Светът си отдъхна, когато започнаха срещите му с Рейгън.

Наричат го предател. Но кого и какво е предал? Може би трябваше да изкара танковете от съветските поделения в ГДР, за да смачка многохилядните демонстрации срещу Хонекер? Или да прати войски и в Полша, както в Чехословакия през 1968? Да задържи на власт Тодор Живков? Как си представя някой България да беше продължила с Живков или Румъния с Чаушеску?

Кой си въобразява, че тази система можеше да оцелее? Тя рухна от собствената си тежест. Горбачов не е причината. Напротив, той се опитваше да я реформира и закрепи. Но наивниците търсят един виновен, предател.

Точно превратът срещу Горбачов реши съдбата на СССР и го повлече надолу. Горбачов беше изтласкан и дойде Елцин, който разтури СССР и се опита да го замени с нов свободен съюз - ОНД. Даже, ако някой помни, елегантно покани и България да влезе в него.

При разпадането на СССР, след 70 години комунизъм, бившите републики отидоха там, откъдето са дошли. Балтийските се присъединиха към Скандинавието и ЕС, в азиатските бивши партийни секретари направиха ислямски републики, а Русия се опитва да стане наново империя, с цар Путин начело.

Днес повечето хора не знаят какво беше при Желязната завеса. Нямат страх от ядрена война, а сега опасността е по-силна от всякога.

Иван Бакалов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари