Ивайло Калфин: Социалната система трябва да се подготви за шок

0
Категоричен е, че цените на енергоносителите и на храните ще продължават сериозно да нарастват
Категоричен е, че цените на енергоносителите и на храните ще продължават сериозно да нарастват Снимка: БГНЕС

Социалната система трябва да се подготви за икономическия шок, който предстои

Това предупреди Ивайло Калфин в интервю за Би Ти Ви тази сутрин. Освен това е категоричен, че цените на енергоносителите и на храните ще продължават сериозно да нарастват.

Бившият вицепремиер, външен и социален министър и български евродепутат оглавява от 2021 г. европейската социална агенция. Пълното ѝ име е Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд, базирана в Дъблин, и това е най-старата европейска агенция - създадена е през 1975 г.

Калфин посочи като непосредствени социални рискове и за България, и за всички страни в ЕС от войната в Украйна рискът от бедност и загуба на работни места. Европейската агенция, която ръководя, в момента прави анализ как биха могли да се запазят социалните услуги при този огромен приток на бежанци и какво ще се случи с пазарите на труда, обясни той.

Над 3 млн. са излезли вече от Украйна и се увеличават. Те са образовани и би трябвало да се отрази добре на пазара на труда, но в голямата си част това са жени с деца и идват със своите проблеми - училища, достъп до здравни и учебни заведения, някои идват без никакви пари. В Европа има програми, които работят добре, и засега се справят, каза още Калфин.

Интерконекторът с Гърция ни прави до известна степен независими, въпросът е откъде ще намерим доставчиците на газ, който да потече оттам. Русия има дългосрочни договори с Азербайджан за изкупуване на газа и контролира количествата, които се добиват.

В краен случай - трябва да се подготвим и за този сценарий, може да се наложи да намалим потреблението си на енергоресурси, предупреди Ивайло Калфин.

Очевидно трябва да има и алтернативни възможности, свързано е с развитието и на ядрената енергетика, и на други възможности. През 2008 г., когато спряха доставките от Русия, беше по-тежко, защото нямаше други възможности, напомни Калфин. И ако ще се подлагаме периодично на подобен политически риск, по-добре да потърсим други възможности, смята той

Преговорите с "Газпром" наистина не могат да почнат, докато тече войната, смята Калфин. Прогнозата му е, че договорът ни ще бъде подновен. Той изтича в края на 2022 г. и вицепремиерът Асен Василев обяви, че няма да започнат преговори с "Газпром", докато Русия води войната в Украйна, затова се търсят и алтернативи.

Ако Европа внася близо 30% от газа си от Русия, то Русия изнася близо 80% от газа си за Европа, така че загубата на европейския пазар е много по-тежък удар за Москва и тя има интерес да запази поне частично пазара си, обясни Калфин защо очаква да се сключат нови договори.

България трябва да е готова обаче за повишените цени на енергоносителите и на храните по света като следствие от войната. Да, ние сме производител и износител на зърно, но цените на храните зависят до голяма степен от международните пазари.

Половината храни в Африка идват от Украйна, на черния континент наистина може да се предизвика глад, което пък ще доведе до мигрантски натиск към Европа, обясни още икономистът и дипломат.

Таван на цените е възможна мярка, но не е дългосрочна. Адаптация е отговорът - варианти, в които не сме толкова зависими, убеден е той.

Вярвам на експертите, които казват, че няма основания да очакваме украински мини да се появят край българските брегове, заяви още Калфин. За него предупрежденията от страна на Русия за такъв риск са част от хибридната война.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари