„Иваил цар“ влиза в Библиотеката

0

Дата: 12 юни

Място: Фоайе, ет. 2

Начало: 18 часа

Събитие: „Ивaил цap“ – исторически роман нa Cтoян Hиĸoлoв-Topлaĸa

На 12 юни Стоян Николов-Торлака и издателство „Попов мост“ ще представят историческия роман „Иваил цар“. Добрите исторически романи са рядкост, но, по думите им, несъмнено можем да причислим „Иваил цар“, книга първа към тях. Едновременно достоверен и увлекателен, без да се цели нито в суховатата фактология, нито да се заиграва с читателя. Книгата вплита в сюжета си информацията от всички известни исторически източници за живота на тази интригуваща личност. Но пък фактът, че това, което можем да прочетем от съвременниците на Ивайло, е твърде оскъдно, дава на писателя възможността да си позволи собствен прочит. И той го прави, при това с размах.

А защо Иваил, а не Ивайло? Свърлижкото евангелие – единственият исторически източник, от който знаем името му, е повредено тъкмо на мястото, на което трябва да прочетем последната буква. Сякаш нарочно. За да допълни мистичността и загадъчността на този забележителен мъж, воин и цар. И Торлака избира да го ползва по този начин, без добавено окончание.

Стоян Николов-Торлака е един от най-популярните съвременни български автори. Нарежда се както сред най-харесваните, така и сред най-провокативните. Той доказа, че е възможно книги, които са изцяло написани на диалект – от авторовия текст до диалозите – да се четат в цяла България. Неговата дебютна книга „Северозападен романь“ излезе през есента на 2014 година и се задържа в продължение на месеци сред водещите заглавия в класациите на ред книжарници.  „Северозападен романь“ се превърна в трилогия. През 2015 г. от печат излезе „Автономията????“, а през 2016 г. – „Май ше ни бъде…“. Макар да са поредица, всяка от книгите има своя характер и носи нещо различно

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари