Ива Митева: Ще бъдем свидетели на много грозни договорки за ротацията

1
Румен Радев няма да бойкотира клетвата на двамата новоизбрани конституционни съдии
Румен Радев няма да бойкотира клетвата на двамата новоизбрани конституционни съдии Снимка: БГНЕС

Румен Радев няма да бойкотира клетвата на двамата новоизбрани конституционни съдии

През Конституционния съд може би ще се търсят политически решения с юридическа аргументация, каза председателят на 45-ото и 46-ото НС.

Президентът Румен Радев няма да бойкотира клетвата на двамата новоизбрани конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова, защото през октомври ще бъдат избрани неговите двама конституционни съдии. Това прогнозира пред БНР председателят на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева, д-р по конституционно право.

В интервю за предаването "12+3" тя коментира процедурата за избора на Белазелков и Атанасова, конституционните промени и какво може да се очаква от Конституционния съд като решения.

"Борислав Белазелков е добър юрист с добра юридическа подготовка и ще даде добра юридическа аргументация на тези поправки в Конституцията. Десислава Атанасова е първият избор на толкова политизирана фигура в Конституционния съд, нейната кандидатура не може да се сравнява с Васил Гоцев, Атанас Семов, Янаки Стоилов, Филип Димитров и др.", коментира Ива Митева.

Нейната прогноза е, че чрез Конституционния съд, може би, ще се търсят политически решения с юридическа аргументация.

"При 6:6 гласа би трябвало да се прекратява делото и да не се излиза с решение. Във всяка посока трябва да се търсят 7 гласа, а на практика не се получава. Това бързане за избора на Белазелков и Атанасова е за решението на КС за конституционните промени. Те могат да бавят решението, но от друга страна обаче при 6:6, ако имаме отхвърляне на практика, текстовете ще продължат да действат", обясни докторът по конституционно право.

Тя предупреди, че трябва да се внимава, защото през октомври т. г. президентът Румен Радев ще попълни КС със своите двама и битката ще е до октомври.

"Откъснала съм се умишлено от целия политически живот заради, може би хората, и защото се спря да се говори експертно и слушаме едни празни фрази. Проследих дебата най-вече по начина, по който се случиха номинациите", обясни Ива Митева.

Относно продължителността на мандата 9 или 7 години тя коментира:

"Не се прави разлика между тълкувателно решение и обявяване на противоконституционност на закон. Решението е тълкувателно и ще се прилага за всички съдии в момента.

Ще бъдем свидетели на много грозни договорки, защото предстоят регулаторните органи и няма да изпуснат това. В избора на конституционни съдии нарушиха закона. Нарушиха го нагло и не го приложиха за конституционните съдии изборът не е нито прозрачен, нито открит, нито бяха обосновани предложенията", заяви Митева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари