Ива Митева: Ние сме за мажоритарна изборна система, но не е сериозно тя да се приема за една нощ

2
Това каза председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" по време на дебата по Изборния кодекс
Това каза председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" по време на дебата по Изборния кодекс Снимка: БГНЕС

Ние сме за мажоритарна изборна система, но не е сериозно тя да се приема за една нощ

Това каза председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" по време на дебата по Изборния кодекс на първо четене в Правна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Тук искам да цитирам проф. Герджиков, който казваше, че правенето на закони, е изключително деликатна дейност, за която се изискват специални знания и висока правна култура. Това ,което наблюдаваме в законопроекта, внесен за мажоритарна изборна система показва на първо място непознаване на законодателната дейност и на второ място показва абсолютно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове".

Според нея ГЕРБ предизвикват "Има такъв народ".

"Ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин. Не е сериозно на първо място изборна система да се приема за една нощ", каза още Митева.

От друга страна, Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви: "Предвиждаме изборите в Р България да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони"

 По думите ѝ мажоритарната изборна система е по-старата. "В повечето страни изборите са едномандатни. Избира се само един от кандидатите от избирателен район. Тъй кат мотивите са дълги няколко страници, убедена съм, че всички колеги са се запознали с тях. Бих искала да кажа още няколко изречения, за да не отнемам от времето на Комисията по правни въпроси."

По думите ѝ ГЕРБ - СДС предвижда за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели 234 едномандатни изборни райони и 6 извън страната, а РИК да се състоят от 13 членове, включително председател, заместник-председател и секретар.

"Всички 240 кандидати да бъдат предлагани за регистрирани само от една партия и коалиция и само в един едномандатен изборен район и както казах и в началото, изборите да бъдат в два тура, т.е. с абсолютно мнозинство да печели кандидатът, който ще бъде изцяло мажоритарният избор на българските граждани.

От досега представените законопроекти, защото след като се представят и останалите, може би пак ще вземем отношение, категорично не подкрепяме гласуване по пощата. Смятаме, че по този начин тайната на вота ще бъде опорочена. Последният пример, който мога да дам беше с касираните избори през 2016 г. в Австрия", каза Атанасова.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Прозяване е начинът, по който тялото ви казва, че ви остава само 10% заряд на батерията.

Харесай Дунавмост във Фейсбук