Ива Христова: В края на месеца се очакват първите случаи на грип

1
Масовото разпространение ще бъде през януари и февруари, уточни специалистът
Масовото разпространение ще бъде през януари и февруари, уточни специалистът Видео: NOVA

Масовото разпространение ще бъде през януари и февруари, уточни специалистът

"Научихме се да живеем с COVID. Вирусът се промени и вече е част от нашето битие". Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от NOVA. „Следва да приемем това заболяване като част от сезонните вируси”, подчерта тя.

Христова уточни, че отпадането на карантината е предложение на министерството на здравеопазването, взето след интензивно обсъждане в експертните съвети. „COVID е вирус, който налага да си останем вкъщи, за да дадем почивка на организма. Ако искаме да мине бързо е по-добре да си останем у дома”, каза тя. Според нея 5 дни е времето, за което можем да се възстановим напълно. „В момента COVID е с широко разпространение, платото вече е подминато и случаите намаляват. Вирусът бавно си отива, за да дойде през пролетта”, каза още Ива Христова.

В края на месеца се очакват първите случаи на грип. Постепенно те ще се повишат през декември, масовото разпространение ще бъде януари и февруари”, каза тя.

По думите й данните за остри респираторни заболявания показват пикови стойности. „Те са около 2300 на седмица, след като бяха 1900 преди три седмици. Огромният дял сред тях е COVID, допълни Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари