ИТН към Мария Габриел: Имате прекрасни приоритети, но са важни детайлите

0
Подкрепяме ви за Гешев, но замяната на един човек с друг не е съдебна реформа, заяви Тошко Йорданов
Подкрепяме ви за Гешев, но замяната на един човек с друг не е съдебна реформа, заяви Тошко Йорданов Снимка: БГНЕС

Не трябва да има силово налагане на вашите решения, заяви Тошко Йорданов

"Искам днес да споделя с вас приоритетите ни, да направим диалог за редовно правителство и заедно да продължим да очертаваме важните за България приоритети". Това заяви Мария Габриел, кандидат за министър-председател на първата политическа сила ГЕРБ-СДС на среща с представители от ИТН, предаде репортер на БГНЕС.

"Решенията не се спускат, а се изпълняват съвместно. В момента текат динамични процеси, всички смятаме, че сме обединени, за да направим живота на българите по-достоен", каза още Габриел.

"Приоритетите за България са на първо място редовен кабинет, стабилни публични финанси, правосъдна реформа, разделяне на КПКОНПИ на две комисии, както и искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт. Следващи приоритети са справянето с инфлацията, приемането ни е Еврозоната, преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми - Програма за развитие на селските райони и ПВУ, модернизацията на страната в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор, преодоляване на регионалните различия, опазване и подобряване на здравеопазването", подчерта още Габриел.

"Не одобряваме начина, по който се опитвате да провеждате такъв тип срещи, защото реалността е такава, че няма политическа партия, която може да управлява сама, независимо колко ѝ се иска. Надявам се като водеща политическа сила да осъзнавате наистина това, което казвате, - че трябва да има диалог и не трябва да има силово налагане на вашите решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случи това налагане колкото и да е изкушаващо”. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН пред кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел.

Това, което очертахте, е прекрасно, аз не мисля, че има човек в страната, който да каже, че това не му е приоритет, но въпросът е в детайлите и акцентите, защото там е напълно възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени в разговор на експертно ниво, тъй като изключително хубаво е да има съдебна реформа”, каза още Йорданов и добави, че подкрепят казаното от Габриел за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Замяната на един човек с друг, обаче, няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформиране, има нужда от промяна в Конституцията, КПКОНПИ също има нужда от промяна, но трябва да е много внимателна. Ние сме твърдо против предложението на Асен Василев и Кирил Петков за реформа в КПКОНПИ, ние имаме собствено предложение, надявам се да го обсъдим”, поясни още Тошко Йорданов. “Можем да стигнем до съгласие само след ясно очертани приоритети и конкретни мерки включително със срокове за изпълнение на конкретните неща”, подчерта още депутатът от ИТН.

Вижте коментар на ИТН след срещата с Мария Габриел:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари