Италия смята да забрани пушенето на открито

1
Забраната ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия
Забраната ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия

Забраната ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия

Италия скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават изданията "РАИ нюз", "Скай Ти Джи 24" и "Ти Джи Ком 24", цитирани от БТА.

Проектът на нормативен акт, в който ще се съдържа забраната, се подготвя от министерството на здравеопазването. Забраната ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия.

Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на обществения транспорт, тоест на спирките на трамваи, автобуси, наземно метро, на водния транспорт, на гарите. Ще се забрани и пушенето в парковете. Що се касае до заведенията, забраната ще се прилага и за масите на открито, освен ако те не обособят специални зони за пушене.

Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата.

Засега плановете за забрана са в много ранен етап и може да отнеме една година, докато бъдат одобрени, а през това време мерките може и да претърпят изменения.

Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро. Ако глобата бъде платена в срок до 60 дни, то тя ще бъде намалена с 50 процента. Същата глоба ще е в сила и за нарушителите на разпоредбите за пушене на закрито.

В доклад относно пушенето в Италия на Висшия институт по здравеопазване, представен миналата година, се казва, че в Италия всеки четвърти италианец пуши (24,2 процента от общото население или общо в Италия има 12,4 милиона пушачи).

Данните в доклада показват, че най-много пушат мъжете от възрастовата група 25-44 години (43 процента) и жените от възрастовата група 45-64 години (24,5 процента).

Според данните в документа бившите пушачи съставляват 15 процента от населението на страната.

Докладът показва още, че средно на ден на глава от населението се пушат по 11,5 цигари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари