Италия разследва българин, предложил да достави 50 милиона ваксини Спутник V

0
Посредниците предлагат ваксини на завишена цена, която е два до три пъти по-висока от тази, договорена от Европейската комисия с производителите
Посредниците предлагат ваксини на завишена цена, която е два до три пъти по-висока от тази, договорена от Европейската комисия с производителите Снимка: БТА

Прокуратурата в Рим и специалното звено на карабинерите, разследващи случаи в областта на здравеопазването, започнаха разследване на посреднически предложения за доставка на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“

Както вестник Il Messaggero пише в събота, материалите са прехвърлени и в Интерпол, предава TACC и Агенция Фокус.

Както пояснява изданието, предложението за доставка на 50 милиона дози от руската ваксина е получено по електронна поща от посредник в България до офиса на извънредния комисар за противодействие на пандемията Доменико Аркури. Ведомството незабавно е предало информацията на компетентните органи, които започват разследване.

Специалното звено за карабинери вече е получило повече от един сигнал по тази тема. По-специално, ръководителите на няколко италиански региона са сигнализирали, че получават предложения от посредници на пазара на ваксини за закупуване на лекарства от различни фармацевтични компании.

Във визирания конкретен случай цената не е била посочена, но е било предложено да се обсъди в хода на евентуален процес на договаряне, ако потенциалния клиент прояви интерес.

По-често обаче посредниците предлагат ваксини на завишена цена, която е два до три пъти по-висока от тази, договорена от Европейската комисия с производителите.

Най-голям брой такива посреднически оферти получава губернаторът на региона Венето Лука Зая, който обяви, че търси допълнителни канали за доставка на фона на забавяне на доставката на препарати, поръчани през ЕС. В същото време Зая заяви, че е изпратил както до извънредния комисар, така и италианската агенция по лекарствата искане за разрешение за закупуване на ваксини от трети страни. В същото време, както уточнява губернаторът, не се говори за руска ваксина поради липсата на одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари