Италианци изкупуват българския трюфел

0
Експортът възлиза на 9,5 млн. евро
Експортът възлиза на 9,5 млн. евро Снимка: Shutterstock

Изнесли сме 183 тона за осемте месеца на 2020 г.

Експортът възлиза на 9,5 млн. евро 

У нас се внасят гъби от Румъния и Иран

От България са изнесени трюфели за 9,5 млн. евро за първите осем месеца на тази година. Общото количество е близо 251 тона. Това посочва икономическият министър Лъчезар Борисов в отговор на въпрос на депутати от БСП за търговията с ценната гъба у нас, предава вестник Труд.

Най-големи количества сме изнесли за Италия - 183 тона на стойност 6,6 млн. евро. Следват Франция с експорт на 26 тона за над 1 милион евро и Германия - 14 тона за близо 900 хиляди евро. По-значителни количества отиват и за Испания, Румъния и Хърватия.

За сравнение през 2019 година от страната ни сa експортирани близо 270 тона трюфели, като износът възлиза на близо 20 милиона евро, уточнява икономическият министър. Почти половината от тях отново са за италианския пазар, се разбира от данните на икономическото министерство. Прави впечатление, че за Германия сме изпратили малко над 16 тона, на стойност 1,2 млн. евро, докато за Чехия - 19 тона, но за четири пъти по-висока стойност - 4,7 милиона евро. Малки количества се експортирани дори в Люксембург и Канада.

В същото време на нашия пазар се предлагат трюфели, внос от две държави - Румъния и Иран. От януари до август тази година у нас са внесени близо 5 тона трюфели, на стойност 148 хиляди евро, като почти цялото количество идва от северната ни съседка, посочва Лъчезар Борисов. За цялата минала година пък вносът в страната ни е над 9,7 тона на стойност 353 хиляди евро. 9,6 тона от него идват от Иран, а малки количества са внесени от Италия, САЩ, Турция и Швейцария.

Най-висока цена държи белият трюфел, припомня вестникът. Цената за първо качество стига 2000 лева за килограм. Рекордна цена за него имаше през 2017 г. когато тя стигна 15 000 евро за килограм - рекорд за последните 20 години. За черния трюфел цената е между 40 и 100 лева за килограм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари