Италианско градче дава 10 000 долара да се заселите в него

4
6 000 евро минимална годишна заплата и хиляда долара за всяко новородено са другите бонуси
6 000 евро минимална годишна заплата и хиляда долара за всяко новородено са другите бонуси

Обезлюдяването на малките населени места е проблем не само на Балканите, но и из цяла Европа. Такъв е и случаят в италианските Алпи, където китни малки селца малко по малко остават без обитатели.

Именно заради това местните власти решават да предприемат мерки как да привлекат заселници.

Наскоро излезе новина за сицилианското градче Самбука, което продава къщи за долар. Локана, населено място в италианските Алпи, предлага друга привлекателна оферта.

Десет хиляди долара, за да се заселите там, и хиляда долара за всяко новородено, сподели VESTI.

Невероятно, но истинско. Това са последните издихания надежда на местните да спасят общините си от тотално обезлюдяване.

Съществува обаче един проблем. Местните не са изцяло положително настроени към чужденци, най-вече поради прекомерното гостоприемство на властите през последните години към мигранти от Африка и Средния Изток.

Кметът на алпийското градче Локана, което се намира на границата между Италия, Франция и Швейцария, се опитва да пребори тази тенденция. Джовани Бруно Матиет възнамерява да плаща по 10 000 долара на всяко семейство в продължение на три години, стига те да имат дете и минимална годишна заплата от 6000 евро.

Населението ни от 7000 души в началото на 20-ти век в момента наброява около 1500. Повечето хора емигрираха в Торино, където да работят в местните фабрики”, споделя Матиет пред CNN. „Всяка година училището ни е застрашено от затваряне поради липса на деца. Не мога да позволя това да се случи."

В Локана всяка година смъртните случаи са четири пъти повече от ражданията. Тази картина е обща за цяла Италия, където през последните години едно на всеки четири малки селища става необитаемо. В момента в Италия има 139 населени места с по-малко от 150 жители. 

Първоначалното предложение на Матиет е било валидно само за италианци и чужденци, които са граждани на Италия. В момента офертата е отворена за всеки един, желаещ да се включи, независимо в коя част на планетата се намира.

Оглеждаме се най-вече за млади хора, които да имат желание да останат тук и да помогнат на Локана да се изправи на крака”, казва кметът. „Тук има много затворени ресторанти, магазини и бутици, които чакат ентусиасти, които да ги съживят.

Градът може и да е малък, но  е богат, благодарение на хидроенергията, която продава на цяла Италия. Освен това, Локана се разполага на 132 квадратни километра площ насред местния планински резерват. Там имате възможност за практикуване на редица зимни спортове или ако предпочитате да си почивате, можете да се разходите на спокойстви и да подишате чист алпийски въздух. 

Сградите са в типичен алпийски стил, наподобяват хижи. Изградени са най-вече от камък или дърво, имат заострени покриви, а по изрисуваните им стени висят саксии с много цветя.

Локана предлага здравословен начин на живот, вкусна храна и фолклорни фестивали през цялата година”, категоричен е Матиет.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари