Италиански град почита прабългарския владетел кан Алцек

2
През 2016 година Челе ди Булгария се побратими с българския град Велики Преслав
През 2016 година Челе ди Булгария се побратими с българския град Велики Преслав

За четвърта поредна година в италианския град Челе ди Булгария ще се проведе фестивал, с който се отбелязва поставянето на паметник на прабългарския владетел – кан Алцек.

Петият син на Кубрат предвожда панонските българи при заселването им на територията на днешна Италия, съобщава Дарик.

Целият район на Челе ди Булгария е пропит с български наименования. Планината, която обгражда градчето се казва България, а хиляди фамилии съдържат думата „булгар”. Някои от думите, които населението използва и днес съвпадат с българските.

През 2016 година Челе ди Булгария се побратими с българския град Велики Преслав. Фестивалът започва днес и ще прдължи до 9 юни, като във фестивалните дни ще се съберат на едно място два народа с общи корени. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с бита, културата и начина на живот на жителите на Чели ди Булгария.

Програмата включва още впечатляващи демонстрации на средновековековни бойни изкуства, стрелба с прабългарски лък, различни културни мероприятия. В събитието ще вземат участие реконструктори, художници, писатели, изпълнители на народни песни и родолюбиви българи от цялата страна.

Челе ди Булгария ще продължи сътрудничеството си с България в различни сфери, най-вече образование, разказа пред „Дарик” кметът на града Джино Марота.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари