Историята на Синан разплака Огнян Герджиков

0

Една учителка от Асеновград пребори левкемията с помощта на своите ученици - те организираха кампания и събраха 168 хил. евро за лечението ѝ в немска клиника.

Там преподавателката по английски Любомила Ангелова-Люси от асеновградската гимназия “Цар Иван Асен II” претърпя успешна трансплантация на костен мозък и се върна в клас на 15 септември 2016 г.

Децата, които спасиха учителката си, бяха наградени през 2016 г. в инициативата на “24 часа” и БНТ “Достойните българи”.

“Моите възпитаници са с големи сърца. Проявиха изключителна човечност. Увлякоха след себе си стотици хора. Благодарна съм на всеки за това, че ми дадоха шанс за живот”, каза Люси след завръщането си от Германия.

Още докато провежда терапията си там, тя непрекъснато си пише във фейсбук със своя ученик Синан Мурад и неговите родители Селма и Шенол. Вдъхва им кураж, че момчето ще победи коварната болест.

16-годишният младеж от Асеновград страда от остеосарком. Страшната диагноза му е била поставена година и половина по-рано, след като започва да се оплаква от болка в ръката.

Първоначално смятахме, че е от травма, която може да е получил при тренировка. По онова време играеше футбол във ФК “Асеновец”, разказва бащата Шенол Мурад.

Той и съпругата му Селма били шокирани, когато разбрали, че става дума за нещо много сериозно. На 19 ноември 2015 г. направили рентгенова снимка на сина си в болницата в Асеновград. Лекарят казал, че има проблем с костта, и насочил Синан към консултация с ортопед в Пловдив.

Биопсията в университетската болница “Св. Георги” потвърдила съмненията за остеосарком на лява предмишница. След няколко химиотерапии момчето било изпратено в специализираното здравно заведение за костни тумори в столичния кв. “Горна баня”.

“Молете се ръката да спадне”, казали там на родителите му. Тя обаче се подула още повече, Синан вдигнал и висока температура.

“Неизбежно е, трябва да се ампутира ръката”, чула Селма страшните думи от медиците. Майката изпаднала в ужас. Със съпруга ѝ се сринали психически и не спирали да плачат. Не знаели как да съобщят на сина си.

Синан сам разбрал, че става нещо, като видял разстроените си родители, и директно попитал.

“Цялата ръка да ми махнат, но искам да живея”, бил отговорът му.

За бащата Шенол е необяснимо откъде синът му е намерил толкова сили у себе си.

“Даваше ни кураж, беше по̀ мъжкар от нас. Усмивката винаги бе на лицето му. Не слезе оттам дори и когато му отрязаха ръката”, описва родителят.

Месец след ампутацията скенерът на белите дробове дал добри резултати. Нямало разсейки и лечението продължило с химиотерапии. Селма и Шенол се обнадеждили, че молитвите им са чути. Синан минал през 24 курса. Новият скенер обаче показал лезии в белите дробове. Момчето претърпяло в София операция за отстраняване на злокачествените образувания, а после още една.

Удар за него и семейството му бил скенерът на 31 октомври м.г. Отново имало метастази.

Пловдивски лекар изпратил запитване до педиатрична клиника в Барселона заедно с медицинските документи на Синан и оттам дошъл отговор, че има шанс за него. Условието било цялата сума от

81 300 евро да е по сметка на болницата, преди да започне терапията

Специалистите решили да атакуват рака с мощен медикамент, а след това да извършат операция.

“Възнамерявахме да кандидатстваме пред Фонда за лечение на деца у нас, но разбрахме, че процедурата е бавна. Можеше да отнеме месеци, а лекарите ни казваха, че всеки час е ценен”, обяснява майката Селма.

В този критичен момент на помощ се притекла учителката Любомила Ангелова, която казала на семейство Мурад, че започва кампания за събиране на пари за лечение на сина им.

На страницата си във фейсбук тя качва негова снимка и банковата му сметка.

“Този усмихнат младеж е мой ученик, който вече година и половина се бори храбро с тежко онкологично заболяване. Сумата, необходима за лечението му в Барселона, е непосилна за неговото семейство. Приятели, нека се обединим и му помогнем. Аз знам колко сме силни заедно”, написва Люси под фотографията на момчето.

В социалните мрежи тя призовава всички да се обединят и чудото отново да се случи - нейният ученик да пребори рака, както го е направила тя самата с усилията на толкова много хора.

За кратко време учителката мобилизира колегите си от “Цар Иван Асен II” и всички класове. Преди Коледа започва мащабна кампания за Синан. Преподавателки плетат шалове и шапки, за да ги продават на благотворителния базар в Асеновград, а учениците изработват играчки.

И чудото се случва. Сумата за лечението на Синан е събрана и той заминава за Испания.

“И той, и ние вярвахме, че ще победи рака”, разказват родителите.

Болестта обаче е толкова напреднала, че не може да се направи каквото и да било. В клиниката в Барселона директно казват на момчето и майка му Селма, че няма шанс.

Синан се връща в Асеновград и семейството му се опитва да го лекува с нетрадиционни методи, но и те не помагат.

“Знаеше, че ще умре, и въпреки това се усмихваше. Беше невероятно дете”, разказва Селма Мурад.

На 17 януари т.г. тя и съпругът ѝ губят сина си. Десетокласникът издъхва в ръцете им. Целият град е потресен от трагедията и скърби заедно с тях.

“Има вести, които е невъзможно да приемем за истина. Уви, те се оказват такива и не подлежат на поправяне. Един млад живот, пълен с мечти и надежди за щастие, бе прекършен от съдбата”, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Родителите погребват Синан с протезата на ръката, която е носел. Убедени са, че ще му послужи на по-доброто място, където се е пренесъл.

Съсипаното от мъка семейство изпълнява едно от последните желания на сина си - да дарят събраните за лечението му 160 000 лв. на други болни и на гимназията му.

На мен тия пари няма да ми послужат, дано помогнат на хора, които се нуждаят от тях, за да се спасят”, казва Синан на родителите си. Двамата бързат да изпълнят заръката му. Част от сумата дават на майката на 11-годишния Тарик Чинчинов от Куклен.

Детето се разболяло от левкемия и по време на химиотерапията изпаднало в кома, а след това в будна кома. Близо 2 години и половина поемало храна и медикаменти със сонда.

След това състоянието му започнало да се подобрява и в момента го хранят с лъжица.
Все още е обаче на легло, не може да говори. Близките му са започнали лечение със стволови клетки в турска болница. Вече са направили там първия курс благодарение на родителите на Синан. Парите ще стигнат за още 3 процедури.

Другият, който също е подпомогнат от семейство Мурад, е Златомир Мацуров от Велинград.

Третият болен е Николай Иванов от Асеновград. Той е претърпял 6 операции от рак на дебелото черво и 24 химиотерапии. В момента е на експериментално лечение в Испания.

Както е пожелал Синан, родителите му даряват и пари на гимназията, в която не успя да завърши X клас. В ПГ “Цар Иван Асен II” ще бъде оборудван многофункционален кабинет. Специален кът в него ще има за починалото момче. “Синан не победи рака, но заедно с родителите си даде шанс за живот на трима души”, коментира Люси.

Учителката не успя да присъства на церемонията по награждаването на семейство Мурад като достойни българи, тъй като замина за контролен преглед в Германия.
За доброто си дело Селма и Шенол получиха големия приз в инициативата “Достойните българи”. Отличието им бе връчено лично от служебния премиер Огнян Герджиков.

Изключително съм развълнуван. И съм безкрайно горд, че има такива българи. За мен е чест да наградя най-достойните. В момента правим щастлив Синан, който ни гледа от горе. Поклон пред вас”, обърна се Герджиков към Селма и Шенол, без да сдържа сълзите си.

Думите му разплакаха майката на починалото момче. “Нашият син изгуби битката с болестта. Много българи го подкрепиха със събирането на парите и заради това ги дарихме на други болни дечица, за да оцелеят. Синан не успя”, каза през сълзи Селма.
Историята на учителката Люси, която се опита да спаси своя ученик, и на семейство Мурад, дали шанс за живот на трима души, трогна цяла България.

Люси, Селма и Шенол наистина са достойни хора, които дават надежда, че все пак доброто побеждава”, написаха хора от Асеновград във фейсбук профилите си. След церемонията по награждаването им семейство Мурад бяха посрещнати в града като герои. Хората по улиците ги спират, за да ги поздравят и да им вдъхнат кураж.

“Чувстваме се удовлетворени, че присъствахме на церемонията. В навечерието имахме усещането, че самият Синан иска да отидем. Вярваме, че е бил щастлив, като ни е гледал от горе”, заявиха Селма и Шенол.

50 роднини на помена за починалото момче

Само ден след като бяха наградени от премиера Огнян Герджиков за достойната си постъпка, Селма и Шенол Мурад събраха 50 близки и съседи на помен за 50-ия ден от смъртта на сина си. Двама ходжи бяха в дома им, за да прочетат молитва за Синан. На масата майката нареди любимите му ястия - супа, сарми, макарони, халва, баклава.

“Преди да се разболее, много обичаше дюнери и пици, но трябваше да се откаже от тях заради диетата”, обяснява Селма. Родителите признават, че им е трудно да продължат живота си без Синан. В дома им всичко напомня за него. Затова гледат да са повече навън, да се срещат с хора. Непрекъснато ходят на гроба на сина си. Там ще бъдат и на 16 април, когато е рожденият му ден и щеше да навърши 17 г.

“Болката няма да отмине. Трябва обаче да се държим, за да има кой да го споменава”, казват семейство Мурад.

Сила и кураж получават от дъщеря си и малкото внуче. Те не успяха да пристигнат за помена от Турция заради неразположение на детето.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари