Историческият музей в Русе иска да се повишат цените на входните билети

0
Настоящите цени не са променяни от 2018 година, а повишаването им е наложително, обосноваха се от РИМ Русе
Настоящите цени не са променяни от 2018 година, а повишаването им е наложително, обосноваха се от РИМ Русе Снимка: РИМ Русе

Настоящите цени не са променяни от 2018 година, а повишаването им е наложително, обосноваха се от РИМ Русе

В Община Русе е депозирано предложение от Регионалния исторически музей в Русе за корекция на цените на входните билети в музея. Предложението е продиктувано преди всичко от сложната икономическа обстановка в страната, нарастващата инфлация и негативното отражение на Ковид ситуацията върху дейността на институцията. Действащите в настоящия момент цени на входните билети в РИМ Русе са променени през 2018 г.

При действащите в момента цени на входните билети, отстъпките, които музеят предлага за организирани групи посетители прави цената на билета от 2 лева за учащи нищожна и не е в състояние да покрие дори режийните разходи на музея. Ето защо предложеното увеличение на цената за вход от 2 на 4 лева за учащи ще даде възможност да бъде направена една разумна отстъпка и ще повиши чувствително мотивацията на младите посетители на музея, съобщиха от Общинския съвет в Русе.

След обновяване на музейните експозиции интересът към тях е нараснал чувствително. Заедно с това обаче е нараснала все по-осезаемо и нуждата от осигуряване на необходимите комфорт и грижа за посетителите, свързани както с отоплението през зимния период, така и с охлаждането на експозиционните пространства през летния, което води и до сериозно повишаване на разходите за издръжка. Това е основният мотив, който налага необходимостта от актуализация на цената за вход за възрастни посетители от 5 на 8 лева.

Със заповеди на директора на музея и на основание чл.187, ал. 4 от Закона за културното наследство, музеят предоставя еднократно в месеца възможност на гражданите и гостите на Русе за безплатен достъп до музейните експозиции.

Предложените нови цени за вход:

1) за ученици, студенти и пенсионери (организирани и индивидуални посетители) – от 2,00 лв. бр., на 4 лв. бр.;

2) за организирани посетители (над 5 лица) – от 4,00 лв./бр. на 6,00 лв.;

3) вход за индивидуални посетители – от 5,00 лв./ бр. на 8 лв./ бр.;

4)/нова/ беседа на чужд език – от 10,00 лв. на 22,00 лв.;

5) беседа на български език – от 10,00 лв. бр. на 12,00 лв.;

6) екскурзоводска беседа по градски маршрут – от 20,00 лв. бр. на 22,00 лв.;

7). за притежатели на младежки карти Euro – 26 (за чужденци) – от 2,00 лв. бр. на 3,00 лв.;

8) дневен билет с право на достъп до две или повече експозиции – от 10,00 лв. на 12,00 лв.;

Ръководството на музея предлага да се въведе нова цена на екскурзоводска беседа по градски маршрут на английски език в размер на 30,00 лв.

Съгласно данни, предоставени от Регионален исторически музейРусе, през 2021 г. през музейните обекти са преминали 18 875 учащи, от които 12 000 са от групови посещения.

Индивидуалните посетители са 6875 души. Повишение на приходите след актуализация на цените се очаква в групата индивидуалните посетители – учащи, прогнозно – с 12 000 лв.

През изминалата година музеят отчита индивидуални посетители в групата български пълнолетни граждани, които съставляват 36,9% от общия брой посетители. В тази група от музея очакват повишение на приходите от 25 000 лв.

Чуждестранните посетители заемат близо 11,49% от общия брой на туристите или 6075 души. Наблюдава се известен спад на броя на индивидуалните чуждестранни посетители (организирани групи – 2757, индивидуални туристи – 3318). Най-често чуждестранните гости са от Румъния, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Белгия, Холандия, Австрия, Турция, Чехия, Унгария. Не липсват и посещения от Нидерландия, Русия, Перу, САЩ, Мексико, Индия, Саудитска Арабия и Израел. Очаква се ръст на приходите в групата индивидуални туристи с 8000 лв.

След актуализация на цените на билетите се очаква увеличение на приходите от билети прогнозно с около 40 000 лв., част от които ще послужат за покриване на режийни разходи, а останалата част – за подобряване на качеството на предоставяната услуга.

Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт е 30 дни, считано от публикуването му на интернет страницата на Общински съветРусе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари