Истинско изпитание: Как да изкъпем котка?

3
Много животни ужасно мразят да правят това и изпитват панически страх
Много животни ужасно мразят да правят това и изпитват панически страх Снимка: iStock

Къпането на котка е истинско изпитание, както за собственика, така и за неговия домашен любимец.

Много животни ужасно мразят да правят това и изпитват панически страх, пише Актуално. Следователно процедурата често обещава надраскани ръце на собственика и причинява значителен стрес на котката.

Как спокойно да изкъпете вашата котка?

Откъде идва страхът?

Объркването при животното започва веднага, щом почувства, че "нещо не е наред".

Поставяне в банята, дразнещи миризми на почистващи препарати, шум на вода, упорити действия от страна на собственика - всичко това активира инстинкта за самосъхранение, предизвиквайки желание да се скрие. Дори най-стабилните психически животни се изнервят от това.

Как да се държим?

Опитайте се да бъдете възможно най-спокойни и безгрижни с вашия домашен любимец.

Опитайте се да го отпуснете с тихия си глас и миролюбив тон, поставете любимата му играчка или нещо вкусно до него, за да го настроите положително.

Причини за къпане

• откриване на паразити (бълхи);

• прекомерно замърсяване на козината;

• наличие на кожни заболявания;

• подготвителен етап за участие в изложбата

• процесът на смяна на козината (линеене).

Защо не трябва да къпете котката си твърде често?

Къпането е стресиращо и това намалява имунитета на животното. Честото използване на препарати може да изсуши кожата и козината, особено ако използвате обикновени човешки шампоани.

Ето защо, ако е необходимо, прибягвайте до специални шампоани за животни, защото те осигуряват правилното ниво на РН на кожата. Спрейове или сухи продукти за котки могат да бъдат добър заместител на течните перилни препарати.

Как да подготвим животно за къпане?

• дългокосместите домашни любимци трябва да бъдат старателно разресвани;

• изрязване на ноктите (няколко дни преди процедурата);

• пригответе шампоан и няколко сухи кърпи.

„3 не“ или какво да избягваме по време на къпане

• Не използвайте студена вода.

• Не го къпете веднага след хранене (трябва да минат поне три часа след хранене).

• Внимавайте да не намокрите ушите му.

Как правилно да изкъпите животното?

Регулирайте температурата на водата и въздуха в банята. Стаята трябва да бъде най-малко +23 градуса, а водата е необходима най-малко +41. Поставете кърпа на дъното на ваната, за да предотвратите подхлъзване на животното.

Като държите домашния любимец за холката, внимателно го намокрете под душа със свободната си ръка. Тук не са необходими прекомерен шум и високо водно налягане, осигурете спокоен воден поток.

Намокрете добре козината на животното, като заобикаляте ушите и носа. Започнете да нанасяте шампоан от гърба, като го разпределите по корема, лапите и опашката. Накрая измийте нежно шията (брадичката) и областта между ушите. Сапунисайте и изплакнете поне два пъти!

След къпане изцедете водата от козината, увийте домашния любимец в суха кърпа и го задръжте в това състояние за няколко минути.

Поставете котката на легло до източник на топлина. Ако навън е зима, животното може да се изсуши със сешоар, като внимателно се разресва козината и се избягва навлизането на въздух в муцуната. През лятото естественото сушене е за предпочитане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари