Истината за Хелоуин

0
Хелоуин - от древен обичай до комерсиален празник
Хелоуин - от древен обичай до комерсиален празник

Хелоуин - от древен обичай до комерсиален празник

Вечерта на 31 октомври е време за Хелоуин. За някои това е просто повод да се забавляват с приятели и семейство, да се обличат като любими герои и да си разменят лакомства. За други обаче Хелоуин е много повече от това - това е древен обичай, който датира от хиляди години.

Историята на Хелоуин започва с келтите, които са живели в Европа преди повече от 2000 години. За тях 31 октомври е бил краят на годината и началото на новия сезон. Това е бил и денят, в който светът на живите се е срещал с този на мъртвите. За да прогонят духовете, келтите са палили огньове и са се обличали в костюми на чудовища и духове.

През VII век Католическата църква се опитва да потисне езическия обичай Сауин. Ватиканът обявява 1 ноември за християнски празник - ден на Вси Светии. Нощта на 31 октомври първоначално носи името „All Hallow`s Eve”, и постепенно е прекръстена на „Halloween”.

През XIX век милиони ирландци се преселват в САЩ, носейки със себе си и древните си традиции. В Америка Хелоуин бързо се превръща в комерсиален празник, изпълнен с костюми, декорации и лакомства.

Днес Хелоуин се празнува в цял свят. За някои това е все още древен празник, който има дълбок смисъл. За други това е просто повод да се забавляват и да се отдадат на малко лудории.

Ето някои от основните елементи на Хелоуин:

  • Костюми - хората се обличат като чудовища, духове и други страховити персонажи.
  • Лакомства - децата обикалят от врата на врата и молят за лакомства, като произнасят фразата „Номер или лакомство?“.
  • Декорации - домовете и улиците са украсени с тиквени фенери, призраци и други символи на Хелоуин.

Хелоуин е празник, който се радва на все по-голяма популярност. Той е едновременно древен обичай и комерсиален празник. За някои това е повод за веселие и забавление, а за други - възможност да се свържат с духовния свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари