Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври

3
Споразуменията, сключени от Брюксел, са задължителни за държавите членки и за европейските институции, отбелязаха от Европейската комисия
Споразуменията, сключени от Брюксел, са задължителни за държавите членки и за европейските институции, отбелязаха от Европейската комисия

Споразуменията, сключени от Брюксел, са задължителни за държавите членки и за европейските институции, отбелязаха от Европейската комисия

На 1 октомври Истанбулската конвенция ще влезе в сила за ЕС, отбелязаха от Европейската комисия, цитирани от БТА.

Конвенцията е цялостна правна рамка за защита на жените срещу всички видове насилие. Тя цели да предотвратява и преследва насилието срещу жени и домашното насилие, както и да осигури всеобхватен и съгласуван подход, се отбелязва в съобщението.

Споразуменията, сключени от ЕС, са задължителни за държавите от ЕС и за европейските институции, посочи по този повод говорител на комисията на пресконференция. Задълженията по конвенцията ще се прилагат, когато държавите предприемат действия, обхванати от европейското законодателство, поясни той.

Говорителят уточни, че всички държави от ЕС са подписали документа, а досега 21 страни са го ратифицирали. Той допълни, че ЕК разговаря с всички засегнати държави по въпроса за ратификацията. По неговите думи разговорите обхващат също предложението на ЕК навсякъде в ЕС насилието срещу жени и други посегателства, основани на пола, да бъдат обявени за престъпление.

България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция,

ще бъдат задължени да прилагат конвенцията само в частите ѝ, които са обект на европейска компетентност. Те се отнасят до сътрудничеството по наказателноправни въпроси, обучението на служители, работещи с жени, обект на насилие, провеждане на кампании срещу насилието и предвиждането на санкции срещу извършителите, а също и членовете, свързани с убежището и забраната за връщане на жени, бягащи от насилие, в държавите им по произход.

По данни на ЕС всяка трета жена е била жертва на физическо или сексуално насилие от 15-годишна възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари