Испания удари рекорд по температурни аномалии

0
55 градуса по Целзий е разликата за период от две седмици
55 градуса по Целзий е разликата за период от две седмици Снимка: ЕПА/БТА

55 градуса по целзий е разликата за отчетените температури между две седмици

Началото на тази година ще остане в испанската история, като периодът, в който са регистрирани най-големите рекордни температурни амплитуди – 55 градуса по Целзий, предаде БНР.

Според доклад, публикуван от Държавната метеорологична агенция (AEMET) 2020 година е била и най-горещата в Испания откакто се води статистика от 1961 година насам.

Януари започна с бурята Филомена, която парализира с обилни снеговалежи и минусови температури три четвърти от територията на Испания, а завърши с рекордни горещини.

На 12 януари държавната метеорологична агенция (AEMET) в Молина де Арагон, Гуадалахара, регистрира минимална температура от минус 25,2°, стойност, която не беше достигана от 1963 г.

Две седмици по-късно, на 29 януари, в Аликантебе измерена най-високата януарска температура в континентална Испания - 29,8º.

Така разликата между двете се оказа 55 градуса по Целзий.

Според експертите в агенцията AEMET рекордите за топлина са все по-чести, а студените - редки.

През последното десетилетие дните с високи температури в Испания са 10 пъти повече от тези с ниски (150 за високи в сравнение с 14 за най-ниски). И това е нещо, което ще се наблюдава все по-често на цялата планета.

Дори да спрем незабавно всички емисии на въглероден двуокис, глобалната температура ще продължи да се повишава в продължение на няколко десетилетия“, посочват метеоролозите.

Според тях предложенията на ЕС за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. са далеч под това, което е необходимо, затова са разработили 2 сценария за промените в климата в Испания.

Според първия ако бъдат предприети драстични мерки през втората половина на века температурата ще се повиши средно с 2 градуса, а вторият предвижда повишение от 5 градуса, ако няма сериозни рестрикции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари