Испания чупи рекордите за горещина в Европа

0
Към момента, потвърденият европейски рекорд за горещо време е 48 градуса, измерени в Атина
Към момента, потвърденият европейски рекорд за горещо време е 48 градуса, измерени в Атина Снимка: ЕПА / БГНЕС

Топлинният рекорд на Европа може да бъде счупен в Испания и Португалия през следващите дни, съобщава БиБиСи.

Към момента, потвърденият европейски рекорд за горещо време е 48 градуса, измерени в Атина през юли 1977 г.

Температурите се увеличават в Испания и Португалия, подпомогнати от вълна от горещ въздух, който преминава от Африка. Прогнозите сочат, че температурите в някои части може да продължат да нарастват над националните рекорди и дори 41-годишният европейски рекорд.

Националната метеорологична служба на Испания предупреждава, че до неделя, горещата вълна ще бъде "особено интензивна и трайна в югозападната част".

Европейската група за метеорологични предупреждения Meteoalarm е издала червени предупреждения - категоризирани като много опасни и представляващи риск за живота - за голяма част от южна Португалия и провинция Бадахос в Испания.

Националният рекорд на Португалия е 47.4 ° C от 2003 г., а на Испания 47.3 ° C от юли миналата година. "Петък и събота вероятно ще са най-горещите дни с много реален шанс да се счупят рекордите", коментират от групата.

Температурите ще са 45-46 градуса в четвъртък, до и над 47 градуса през почивните дни и "е напълно възможно да прехвърлим националните испански и португалски рекорди".

Португалската национална метеорологична служба коментира, че периодът на изключителна топлина е сравним със сезона на рекордите от 2003 г. Дори и най-ниските температури през нощта ще останат между 25-30 градуса за голяма част от страната, допълват те.

Иберийски температури следват седмици на постоянна горещина в цяла Европа.

Най-високият връх в Швеция, ледникът на планината Кебнекайзе, се топи с няколко сантиметра на ден. Учените, наблюдаващи явлението коментират, че ледникът ще загуби титлата си като най-висока точка на северния връх на планината.

Горските пожари в цяла Гърция погубиха повече от 90 души, а Швеция се бори с десетки пожари на север, както и в арктическия кръг. Докато пожарите са ежегоден проблем в голяма част от Европа, горещите, сухи условия за продължителен период от време правят тези пожари много по-вероятни.

Изследователите твърдят, че измененията в климата е превръщат в два пъти по-вероятни горещите вълни в Европа.

Дългото и горещо лято е толкова последователно, че германските пивоварни имат недостиг на бутилки от продадени количества бира.

В германската провинция Саксония-Анхалт изключително ниските нива на водата в река Елба са довели до откриването на гранати и боеприпаси от Втората световна война, съобщава местната полиция.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари