Искрен Веселинов - бъдещия кмет?

2
Проучване на електоралните нагласи за предстоящите на 25 октомври 2015 т. избори за кметове и общински съветници в община Русе
Проучване на електоралните нагласи за предстоящите на 25 октомври 2015 т. избори за кметове и общински съветници в община Русе

РУСЕ

Проучване на електоралните нагласи за предстоящите на 25 октомври 2015 т. избори за кметове и общински съветници в община Русе.

Характеристики

Период на провеждане: 11-17 септември 2015 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: За пълнолетното население на община Русе

Обем на извадката: 652 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод на интервюиране: Телефонно интервю

Изследването е по поръчка на Национална телевизия „България 24“.

51,4% от анкетираните жители на община Русе заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас в предстоящите на 25 октомври избори за местна власт. „По-скоро да“ отговарят 17% от анкетираните, 16,9% пък казват „по-скоро не“. Твърдо няма да гласуват 10%, а 4,8% не дават отговор на въпроса.

Запитани кой кандидат за кмет ще подкрепят, анкетираните дават следните отговори: 30,9% биха гласували за настоящия градоначалник Пламен Стоилов (ГЕРБ); за достигналия балотаж на миналите кметски избори Искрен Веселинов (ПФ) – 22%; за кандидата на БСП Божидар Йотов – 17%, за Галин Ганчев (РБ) – 3,1%, а за Стелиян Стефанов (АБВ) – 1,1%. За друг кандидат ще гласуват 2%, а 23,8% все още не са решили кой кандидат да подкрепят.

23,5% от заявилите, че ще гласуват на изборите в Русе биха подкрепили листата с общински съветници на ГЕРБ. За листата на БСП биха дали гласа си 12,3%, а за тази на ПФ – 12,1 %. Кандидатите за съветници от РБ биха получили подкрепата на 7,2%, на АБВ – 2,5%, Атака – 2%, БДЦ – 1,1%. 33% не са решили листата на коя политическа формация да подкрепят, а 6,3% отговорят „друга“.

Данните сочат, че битката за кметнския стол в Русе ще се води между трима основни претенденти. Това са Пламен Стоилов (ГЕРБ), Искрен Веселинов (ПФ) и Божидар Йотов (БСП).

На въпрос за различните сценарии за втория тур на изборите анкетираните дават следните отговори.

При положение, че на балотаж се явят Пламен Стоилов и Искрен Веселинов, то тук победата би била за кандидата на ПФ. Искрен Веселинов би поучил подкрепата на 38% от заявилите, че ще гласуват, а Пламен Стоилов – на 36,1%. Заявка, че няма да гласуват при такъв сценарий за втори тур дават 25,9%.

Ако до втори тур достигнат кандидатите Пламен Стоилов и Божидар Йотов, то Стоилов би спечелил с 41% от гласовете срещу 28,3% за Йотов. При такъв вариант 30,7% заявят, че няма да гласуват на балотажа.

Очевидно Йотов разчита изключително на „леви“ гласоподаватели, докато Веселинов събира подкрепа и от ляво и от дясно. Затова и евентуалният сценарий за балотаж Стоилов-Веселинов би приключил в полза на кандидата на ПФ.

Ако настоящият градоначалник не достигне до втория тур на изборите, а на балотаж се явят кандидатът на БСП Божидар Йотов и на ПФ Искрен Веселинов, то следващият кмет би бил Веселинов с резултат 49,6% срещу 24,4% за Йотов, а 26% не биха гласували при такъв вариант.

4. Ако се стигне до балотаж, за кой кандидат за кмет бихте гласували, ако на втори тур се явят:

Източник: БАРОМЕТЪР БЪЛГАРИЯ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари