Искрен Тончев-Искрата: Не боли от любовта, а от нейната липса!

0
Тази година получих два вълнуващи подаръка, сподели творецът
Тази година получих два вълнуващи подаръка, сподели творецът Снимка: cultinterview

Тази година получих два вълнуващи подаръка

Това сподели творецът в интервю пред "Телеграф":

- Искрен, преди дни отпразнувахте своя рожден ден. Успяхте ли да го посрещнете подобаващо?

- Зависи как ще дефинираме “подобаващо”. Тази година празнувах по-спокойно - събрах най-близки приятели за вечеря, после отидох и при семейството ми. За мен прекараното време в разговори с тях е ценно, а празник трябва да се открива във всеки нов ден живот.

- Има ли човек, който традиционно и всяка година ви поздравява първи за празника?

- Получих много поздравления за рождения си ден и съм благодарен на всички за думите и доброжелателствата. Всеки път различен човек е първи, но и аз самият не гледам сантиментално на този ден, затова и не очаквам нищо. Но пък се оказа, че имам няколко именни дни през годината, които така и не запомних на кои дати са. Има няколко човека, които обаче никога не пропускат да ме поздравят и така ме подсещат. Специални поздрави за тях (смее се).

- Връщайки се назад - кой е най-запомнящият се подарък?

- Тази година получих два вълнуващи подаръка. Повечето хора в обкръжението ми знаят за моята неутихваща страст към парфюмите. Именно това беше единият подарък - парфюм, ухаещ на прясно окосена зелена трева и жълти цветя, силно натуралистичен аромат. Вторият беше книга с еротични илюстрации, датиращи отпреди няколко хиляди години в пещерите, до 60-те години на миналия век. Един кратък и безпощаден извод от нея - изкуството драстично се видоизменя, а хората - не съвсем. А за миналата година ми бяха подарили и скок с парашут, за който изтървах срока и не успях да осъществя. Ще използвам редовното оправдание - “Какво да ги правиш - отвеяни творци.”

- Върху какво работите в момента? Какво да очакват меломаните?

- Работя над няколко самостоятелни свои песни, както и над два албума за други изпълнители, композирам музика и за танцов спектакъл и няколко телевизионни реклами. С други думи - има творчески следпандемичен екшън. Напоследък съм фокусиран повече върху това да осъществим пълноценни контакти с музикалните индустрии в други държави, защото искам да въздигнем българската поп музика на по-високо ниво. Знам, че имаме талантливи българи, които трябва смело да излязат напред - с дисциплина, умения, креативност и адаптивност. И ако някога се вслушаме в първата притча, завещана на българския народ от хан Кубрат, тази за снопа пръчки, ще достигнем високи върхове.

- Успяхте ли да свикнете с ритъма в професионален план, който наложи пандемията?

- Не ми се свикваше с пандемията, но се наложи. Бях свикнал на много по-голяма динамика във всекидневието си и в началото постоянното стоене на затворено ми дойде в повече. Но понеже съм човек, който обича да намира работещи механизми, вместо да мисли за неработещите, започнах да се адаптирам и да преориентирам дейностите си. Правих всекидневни репетиции, писане на стихове и текстове, четене, композиране, преподавах бийтбокс онлайн, учих. Имах проблем само със спортуването. Обикновено тренирам 5-6 пъти седмично, и то доста интензивно, и ми беше трудно да поддържам това темпо вкъщи. И трябва да призная - малко бях заоблил ръбовете, но сега отново съм в кондиция (смее се).

- Получавате комплименти за стила - дрехи, избор на аксесоари и пр. Бихте ли пуснали своя линия? Какво издават вашите дрехи?

- Обличам се интуитивно, според това къде отивам и в какво настроение съм. Не ми отнема много време да избера облеклото си. Обикновено залагам на по-минималистичен стил - прави и семпли кройки, широки дрехи, в един или два цвята. За аксесоари нося часовник, гривни, пръстени и малки чанти. Повлиян съм от корейската мода, както и от Берлин. В архитектурата и интериора също харесвам минимализъм и брутализъм, затова мисля, че целият ми вкус е базиран на този тип естетика и на опростени сурови форми. Все още ми е рано за собствена модна линия, макар че от известно време ми се въртят идеи в главата. А какво издават дрехите - отношението на човек към самия него, след това и към околните.

- Лятото вече се усеща, имате ли план?

- Имах план да пътувам до далечни острови (Азорските), но за това лято по-реалистично може да се окаже ходенето до Северното Черноморие предвид обстоятелствата. Ще съм в движение из страната, ще правя участия, ще композирам музика до морето, ще снимам някои предстоящи проекти. Ще правя нещата, които обичам.

- Кои са любимите ви места за почивка в България, както и зад граница?

- Казвам го с известна доза засрамване - има много красиви места в нашата България, които все още не съм посетил и за които не знам. Но работя по въпроса и използвам удобните моменти, за да посетя места, които досега не съм. Последно бях до Карлово, Сопот и Враца. Има много какво да се види - ние сме стара държава с чудесна природа и дългогодишна история. Ходейки на почивка тук, подкрепяме и българския туризъм. Красиво е навсякъде до гора, със зеленина, в тишина и покой.

- Свободен, обвързан или влюбен е Искрен? Какво е “любовта” днес?

- Искрен е и трите, защото има прекрасна дама до себе си, но не иска да разказва твърде много за нея. Любовта е същата, каквато винаги е била - да обичаш някого заради самия него, а не заради това как те кара да се чувстваш и какво получаваш от него. Няма нищо общо със страст, тръпка и взаимна изгода. Любовта освобождава, оживява, подмладява човека. Не боли от нея, а от нейната липса.

БЛИЦ

Мечтая за... винаги да съм подготвен за каквото животът ми поднесе.

Най-често ме разсмива... интелигентният хумор.

Не излизам без… телефон и парфюм.

Под леглото имам… обувки и спортни ластици.

Сърдя се, когато… никога. Не се сърдя.

Не понасям… многословията и еднопластовото мислене.

Любимата ми книга е… Афоризми за житейската мъдрост от Артур Шопенхауер, както и Марк Аврелий - Към себе си.

В училище бях слаб по… математика, но после станах отличник по висша математика в университета.

Харесвам филма… A Hidden Life на Terrence Malick.

Искам да вляза в ролята на… невидим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари