Искат задължителен предмет “Фолклор” в училище

0
Учители приемат идеята радушно, заради малкия брой часове
Учители приемат идеята радушно, заради малкия брой часове Видео: БНТ

Въвеждене на задължителен предмет “Българска традиция, бит и култура” от 1-ви до 12-и клас във всички училища в страната.

Това предложи главният хореограф на ансамбъл “Чинари” Асен Павлов по време на техен спектакъл, предизвиквайки овации от публиката. Инициаторите искат да разберат дали обществото смята, че има нужда от предмет, свързан с бита, танците и традициите в училище.

Обединяване на традиции, бит и култура – това предвижда учебното съдържание на новия предмет, а целта е съживява не българския дух.

Ние сме българи благодарение на българския фолклор и традиции, бита и културата ни. Гордее ли се човек с нещо, което не познава?
Трябва да знаем обичаите си, корените си, носиите, музикални инструменти, танците, всичко онова, което е ценно и което преплита морала, религията на българите, преплита традициите е с послание за мир, за естетика и за красота
”, казва Асен Павлов.

Учители приемат идеята радушно, заради малкия брой часове, свързани с българските традиции и обичаи.

“Това, което се изучава, основно в 5-ти клас и малко в 6-ти, не е достатъчно. В желанието си да се представят фолклорни образци от еврейската, ромската, турската култура, българската остава на заден план. Тя минава като една от тези култури”, коментира Иванка Илиева – помощник-директор “Национално танцово училище”.

Още при представяне на предложението по време на концерт на ансамбъл “Чинари”, публиката реагира с бурни аплодисменти. Хиляди са споделянията на идеята в социалните мрежи. Един от подкрепящите идеята е изпълнителят Моисей Стойчев, който използва фолклорни елементи в почти всички свои проекти.

Трябва да се образоват и да бъдат просветени. В момента попиват съвсем други неща от житието и битието, вместо да се върнат към корените си и това, от къде са тръгнали”, казва певецът.

Благодаря на БНТ, че първа реагира на това, което се опитваме да направим с общи усилия”, отбеляза Асен Павлов.

Идеята в училище да се въведе задължителен предмет “Българска традиция и бит” предстои да бъде официално представена и на Министерство на образованието.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари