"Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" на русенска сцена

0

ЙОСИФ И ФАНТАСТИЧНАТА МУ ПЪСТРА ДРЕХА, 30.11.2016 година, Зала Опера

Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс

Режисьор - Светозар Донев

Диригент - Страцимир Павлов

Художник - Иван Токаджиев

Хореография - Светлин Ивелинов

Диригент на хора - Стефан Бояджиев

Втори режисьор - Сребрина Соколова

ЙОСИФ - Христо Ганевски

РАЗКАЗВАЧ - Ина Петрова

ЯКОВ - Закар Гостанян

ПОТИФАР - Анатоли Романов

ФАРАОН - Пламен Долапчиев

ВИНОЧЕРПЕЦ - Димитър Илиев

ХЛЕБАР - Анатоли Романов

Г-ЖА ПОТИФАР - Галина Велчева

РУВИМ - Людмил Петров

СИМЕОН - Петър Петров

ЛЕВИ - Борислав Донев

НАФТАЛИМ - Петър Генов

ИСАХАР - Денко Стоянов

АСИР - Георги Ханджиев (гост)

ДАН - Диян Богданов

ЗАВУЛОН - Николай Димитров

ГАД - Павел Кирчев

ВЕНИАМИН - Илко Захариев

ИУДА - Велин Михайлов(гост)

СЪПРУГА НА РУВИМ - Галя Великова

Оркестър, хор и балет на Държавна опера - Варна

„Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" е една от най-ранните творби на известния композитор Андрю Лойд Уебър. Режисьорът на спектакъла, проф. Светозар Донев за втори път се среща с творбата. За разлика предишната постановка преди десет години в София, сега той търси по-съвременен прочит. Проф. Донев акцентира върху посланието младите хора да се борят за своите мечти и великодушно да прощават грешките на ближните, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив..

Според хореографът Светлин Ивелинов историята на Йосиф кореспондира с всички епохи. Затова, също като днешните хора, артистите танцуват рок, танго, кънтри, street dance. В танците има и стилизирани елементи, съотнасящи се към древен Египет и библейската епоха. В това непрекъснато търсене на паралела между библейското и съвременното светоусещане чрез едни и същи герои се състои непреходното очарование на този мюзикъл.

Основан върху притчата за една чиста душа, мюзикълът носи в себе си една много приятна атмосфера на лекота. „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” зарежда с положителна енергия и се възприема по един и същ начин от различни поколения, възрастните го гледат със същия интерес като децата, по лицата на всички греят усмивки. И това е естествено, защото хората обичат да съпреживяват доброто.

„Чуден е, чуден е светът!” гласи лайтмотивът в една от песните, които звучат в началото и на финала на спектакъла. Светът, в който живеем, наистина е чуден, просто трябва да имаме очи и сетива да го усетим.

Страцимир Павлов е роден в град Варна. През 1995 г. се дипломира в Националното училище по изкуства „Добри Христов”. Паралелно с основния си инструмент кларинет, завършва класа по композиция и оркестрово дирижиране на проф. Милко Коларов. През същата година е приет в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София, но получава и президентска стипендия за Университета на Централен Арканзас където се дипломира през 2001 година.

От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни хора. Свирил е за всички живи американски президенти при откриването на Президентската библиотека на  Бил Клинтън. Концертирал е и с великия Рей Чарлз, а също и с Лаурънс Хамилтон, Адриана Забала и Мая Анджелоу. Дирижирал е над 40 заглавия (опери, мюзикъли и шоу програми). Води летни академии за млади оперни певци. През 2007 г. създава първото частно музикално училище в Литъл Рок за оперно и сценично майсторство. През 2008 г. се връща в България.

Участва в множество групи, създава собствени музикални проекти, преподава Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна. През 2010 печели награда на Община Варна за млад учител, през 2012 награда “Варна” за иновативни музикални проекти и през 2013 голямата награда на фондация “Стоян Камбарев” за полет в изкуството. През 2013/2014 г. дирижира другата ранна творба на Андрю Лойд Уебър – рок операта „Исус Христос суперзвезда“.

Андрю Лойд Уебър е един от най-известните композитори от края на 20 век с многото си успешни постановки, които се играят в продължение на десетилетия в  Ню Йорк и  Лондон. Написал е 16 мюзикъла, два саундтрака и Реквием. Много част от мюзикълите му като „I Don't Know How to Love Him“ от „Исус Христос суперзвезда“, „Don't Cry For Me, Argentina“ от „Евита“, „Memory“ от „Котките“ и „The Music of the Night“ от „Фантомът от Операта“ са станали известни хитове даже и извън театралните постановки.

Билети за спектакъла могат да се намерят на касата на операта и в Билетния център на ул."Симеон Велики" № 6

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари