Йорданка Фандъкова: Няма да се плаща за недобре свършени ремонти

0
Отговорни трябва да бъдат всички нива: проектанти, надзорници, изпълнители
Отговорни трябва да бъдат всички нива: проектанти, надзорници, изпълнители Снимка: БГНЕС

Няма да се допускат плащания за изпълнителите при недобре свършена работа на ремонтите в столицата.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за Телевизия „Европа“ в отговор на въпрос защо е допуснала акумулация на напрежение във връзка със столичните ремонти точно в годината на кметски избори. Тя обясни по какъв начин некачествената работа на фирмите-изпълнители на обществените поръчки не бива възнаградена:

Това са санкциите, които съм налагала, най-големите в държавата. За „Граф Игнатиев“ само до този момент санкциите са над половин милион лева при положение, че цялостният проект не е финализиран. За градините „Кристал“ и „Свети Климент Охридски“ санкцията е близо 200 000 лева“, посочи столичният кмет.

На въпроса защо трябва да се стига до санкции Фандъкова отвърна, че отговорът на този въпрос е в предложенията, които са подготвени за промяна в законите: „Защото докато в момента разполагаме с инструмента на санкциите, които безспорно респектират, но очевидно не вършат докрай работата. На никоя фирма или проектант не му е приятно да вземеш част от печалбата му като санкции и да го задължиш след това да отстранява за своя сметка, ако има неудачи. Това, което искам, и с главния архитект сме подготвили такова искане за промяна, е да се носи професионална отговорност от всички нива: проектант, надзор и изпълнител. Това означава да могат да се прекратяват права на фирми и компании или студиа“, коментира още столичният кмет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари