Йорданка Фандъкова коментира назначението на Ивайло Иванов

0
Избрах бившия полицай за тази длъжност, за да се подобри събирането на боклука в София
Избрах бившия полицай за тази длъжност, за да се подобри събирането на боклука в София

Избрах бившия полицай за тази длъжност, за да се подобри събирането на боклука в София

На 11-тия ден, откакто стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е назначила уволнения заради полицейско насилие бивш главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат, тя най-после коментира решението си пред Столичния общински съвет. Въпреки че управляващите в съвета – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака, за втора поредна седмица не позволиха в дневния ред на градския парламент да бъде включена специална точка за изслушването на Фандъкова и на Иванов, кметът все пак каза няколко думи по темата. С представените мотиви Фандъкова не убеди никого, че правилно вкарала външен човек в системата на инспектората, а не е избрала досегашен негов служител за нов директор на мястото на починалата през юли Веска Георгиева, пише СЕГА.

Въпреки че започна изказването си с уточнението, че не дължи обяснение пред общинските съветници, Фандъкова все пак даде да се разбере, че е взела на работа Иванов с надеждата, че той ще подобри контрола върху сметосъбирането и сметоизвозването в София. Тя обаче не отрече обвиненията на опозицията, че Иванов е започнал работа в Столичния инспекторат, без да представи управленска програма за новата си длъжност.

„В името на прозрачността ще коментирам искането на СОС. Поканих Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат, защото за поста е необходим човек на реда, който да засили контрола. Работата на Столичния инспектор основно е да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а е на терен. За нея е подходящ човек на реда, за да не виждаме препълнени контейнери и неизмити улици. Затова поканих г-н Иванов, за да се засили контролът върху почистващите служби“, коментира кметът.

Аргументите на Фандъкова бяха оспорени от представителя на „Спаси София“ Борис Бонев и от Методи Лалов от групата на „Демократична България“ в СОС. „Когато някой назначава някой на публична длъжност, той трябва да изложи аргументи, да покаже програма какво смята да направи този човек, особено в толкова нереформирана и неработеща структура като Столичния инспекторат. Трябва да бъдат обосновани и личните качества на човека, който е избран за длъжността. По нито едно от тези важни неща вие не дадохте никакви аргументи. Точно обратното. Близо 2 седмици вие се криете и не казвате защо сте назначили този човек. Днес смотолевихте: За да контролира почистващите фирми. Как Ивайло Иванов ще контролира почистващите фирми, като той няма никакъв опит в тази дейност“, коментира Борис Бонев.

„Назначавате на работа в Столична община парашутист, уволнен от системата на МВР за нарушение на основни принципи за работа във вътрешното министерство, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата на гражданите и на тяхното достойнство. Така вие деморализирате и демотивирате работещите години наред редови служители както на Столичния инспекторат, така и на останалите структури на общината, които познават далеч по-добре проблемите й“, добави Методи Лалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук