Йордан Карабинов: Ние сме една мутренско-мафиотска държава

3
Хората, които се опитват да работят по правилата, нямат шанс, каза Карабинов
Хората, които се опитват да работят по правилата, нямат шанс, каза Карабинов Снимка: БТА

Хората, които се опитват да работят по правилата, нямат шанс, каза Карабинов

В България политиците нямат желание да въведат система за превенция на корупцията. Това заяви Йордан Карабинов, автор на книгата "Система за превенция на корупцията и измами", на представянето ѝ тази вечер в литературен клуб "Перото" в присъствието на кмета на София Васил Терзиев.

Според него България е завладяна държава. "Ние сме една мутренско-мафиотска държава, в която хората, които се опитват да работят по правилата, нямат шанс", заяви Карабинов. Според него откровеният разговор за корупцията е голям проблем, защото има страх у хората, медиите, организациите, които подават сигнали. Срещу "Бивол", "Медиапул" и други медии са завеждани дела за стотици хиляди левове, които се осмеляват да пишат за случаи на корупция, каза авторът на книгата, цитиран от БТА.

Той е на мнение, че европейските фондове станаха причината за голяма корупция, тъй като много лесно се крадат. Освен това в страната ни няма много статистика за корупцията, тъй като държавата съзнателно не инвестира в такива проучвания, каза Карабинов. Когато се краде обществен ресурс, страдат всички граждани. Затова е важно да има сериозен контрол и налагане на сериозни санкции, които "да изкарат от бизнеса" корумпираните фирми и компании, отбеляза авторът на книгата. "Изхвърляне от обществото" е единствената ефективна санкция за заловените в корупционни практики - фирми и граждани.

Бойко Станкушев, директор на Антикорупционен фонд, каза на представянето на книгата, че борбата с корупцията трябва да се превърне във всенародно движение. Иначе нищо няма да се промени. "Ако обществото наистина е започнало да се събужда, обединените усилия на общини, държава, академичната общност, ще дадат резултат и ще започнем бавно и мъчително да се придвижваме към по-добър живот", заяви Бойко Станкушев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    селянин
    Какво е "антикорупционен фонд"?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари