Инвестиции в България се стопиха с над 70%

0
Данните са на Българската народна банка
Данните са на Българската народна банка Снимка: Dunavmost

За първите 8 месеца от началото годината преките инвестиции в страната са 230.5 млн. евро.

Това е спад със 71.6% или 581.5 млн. евро спрямо същия период през 2017г. Данните са на Българската народна банка, която уточнява, че това са предварителни изчисления.

Само през август тази година инвестициите са намалели с 14.1 млн. евро спрямо август от предходната година. Същевременно преките инвестиции в чужбина за периода от януари до август 2018 г. нарастват с 287 млн. евро, което е с 72 млн. евро повече спрямо отчетеното повишение през същия период за миналата година.

Най-големите преки инвестиции в страната са направени от холандски (264.9 млн. евро), руски (158.5 млн. евро) и германски (80 млн. евро) граждани. Инвестициите в недвижими имоти отбелязват спад през първите 8 месеца на тази година и са с 8.7 млн. евро по-малко спрямо същия период на 2017 г., когато възлизат на 13.3 млн. евро. По страни най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия (2.5 млн. евро), Украйна (0.7 млн. евро) и Германия (0.4 млн. евро).

Дяловият капитал е отрицателен и възлиза на 27.1 млн. евро, като е по-нисък с 201.5 млн. евро спрямо първите 8 месеца на 2017 г., Тогава преведените, изтеглените парични и апортните вноски на нерезиденти в капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната е бил положителен и е 174.4 млн. евро, се казва в документа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари