Инвалидните колички, които отпуска държавата, не стават за деца

0
Родителите са в един омагьосан кръг от безумия и чиновнически недоглеждания
Родителите са в един омагьосан кръг от безумия и чиновнически недоглеждания Снимка: БГНЕС

Инвалидните колички, които отпуска държавата са непригодни за деца, което поставя родителите им в един омагьосан кръг от безумия и чиновнически недоглеждания, предаде репортер на БГНЕС.

Един прост пример, как бихте реагирали, да речем, ако отидете в магазин, за да си закупите обувки, но всички модели са номер 40? Независимо дали сте дете или възрастен – 40-и размер! Е, така се чувстват хилядите възрастни и деца с увреждания в България, на които държавата отпуска средства за инвалидна количка. Но тук не става дума за обувки, а за жизненоважни приспособления!

Избор – няма, подбор - няма, всичко е общо понятие, сякаш става дума за купчина документи, а не за човешки същества.

Венета Иванова, която е майка на дете с увреждане на 7 години, обясни пред БГНЕС, че държавата отпуска средства само за рингови инвалидни колички за деца и възрастни, които не са съобразени с нуждите на конкретния индивид.

В една такава количка няма как да се сложи дете, което например няма контрол на главата и трябва да има специална подпора, какъвто е случаят с нейния син. „Тази количка е много огромна и за дете, което не седи правилно, са нужни отделни специализирани подпори”, поясни Иванова.

Тя е закупила специализирана количка за нуждите на сина си за 2100 лв. с помощта на приятели, а сумата, която отпуска държавата за рингова инвалидна количка е 486 лв.

Държавата ни задължава да купим рингова количка, но тя е абсолютна неприложима за едно дете с увреждания. Дори и да имам огромно желание, не мога да го сложа в такава количка. Абсолютно безсмислено е. Знае се много добре, че това не е нещо, което може да се използва, но никой не предприема никакви стъпки за това”, каза майката.

Детските специализирани колички са много разнообразни като цени и хубавите колички започват от 1000 лв. нагоре.

Тя е категорична, че приспособленията, които се отпускат от държавата, не са приложими за деца. „Има една обща система, която отпуска едни и същи неща както за възрастни, така и за деца, а разликата между възрастен и дете с увреждане е огромна.

Да не говорим, че и видовете увреждания са различни. Трябва да се направи политика, която да е конкретно насочена към, всеки индивид. Това дете име нужда от вертикализатор, количка, друго има нужда от проходилка. Не е нужно наведнъж да се дават нещата, но постепенно, а не да се изписват някакви неща, които са абсолютно неприложими само, за да се каже - ето ние имаме политика, даваме за хората с увреждания.

Няма никакъв индивидуален подход, дори не се прави разлика между деца и възрастни”, заяви Иванова. Тя поясни, че все пак се намират добри хора, продавачи, които правят жестове към родителите с парите, отпуснати от държавата за рингова количка, да се доплати и закупи специализирана.

Майката отправи и апел към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков - време е да започнете реформа в тази област.

Елате и се запознайте с проблемите, чуйте майките”, призова Венета. С 486 лв. в България може да се закупи количка, която може да се използва от възрастни хора.

Диалог с МТСП няма. Единствената добра промяна е, че се разделиха степените на увреждане и се увеличиха помощите, което не е малко и е положителна стъпка. Но, това е нищо сравнение с многото други проблеми, които ни заобикалят.

Това е 24 часа работа, достатъчно трудно е да страдаш всеки ден с детето си, за да имаш и такива административни и глупави проблеми - как да се снабдя с количка или с нещо, което е жизнено необходимо за детето ми”, заяви още Венета Иванова.

Държавно финансиране за детски инвалидни колички съществува, но се оказва, че то не е напълно достатъчно”, подчерта и Лора, която е ерготерапевт в магазин за помощни средства и рехабилитационно оборудване за деца и възрастни с увреждания „Адапт”.

Финансирането, което се отпуска за инвалидна количка за деца с увреждания в България е 486 лв. Това е сумата, с която родителите разполагат. Те могат да използват тази сума за закупуване на специализирана количка, но за съжаление количките, които са за деца, са доста по-скъпи.

Тази сума не може да покрие в много случаи дори и половината от стойността на детската количка. Специализираната количка няма нищо общо с продуктите, които са на тази парична равностойност. С 486 лв. в България може да се закупи количка, която може да се използва от възрастни хора и няма нищо позициониращо, което да помага на децата”, обясни Лора.

От своя страна Петър Кичашки, юрист и член на Комисията за защита от дискриминация, коментира, че казусът не е заплатен. От своя страна Петър Кичашки, юрист и член на Комисията за защита от дискриминация, коментира, че казусът не е заплатен.

 Тя подчерта, че специализираните колички са много по-скъпи, с много повече аксесоари, съвсем различни като модели и функция. Съответно родителите са принудени да доплащат доста голяма сума, за да вземат нещо, което би помогнало на детето. Детските специализирани колички са много разнообразни като цени и хубавите колички започват от 1000 лв. нагоре така, че сумата от 486 лв. е напълно недостатъчна. В повечето случаи родителите търсят помощ от фондовете за безвъзмездна помощ.

В България има няколко фонда, които отпускат средства безвъзмездно. „Там процедурата е дълга, родителите кандидатстват, но не се знае дали ще бъдат одобрени. Кандидатства се с документи, изчаква се решението.

В случай на одобрение се изчаква още малко, за да преведат остатъка от сумата, но така или иначе в най-добрия случай родителите са принудени да чакат, ако въобще им отпуснат средствата. Другият вариант е сами да събират пари, което понякога естествено отнема дълго време. Време, в което детето се влошава допълнително заради лошата поза, която заема”, каза още Лора.

Тя обясни, че количките от 486 лв. са продукт за възрастни и са изключително големи като размер и неподходящи за деца. Те са с товароносимост между 120 и 150 кг. Детските колички имат много позициониращи аксесоари, необходими да предпазват детето от допълнително изкривяване и да осигуряват правилната му позиция по време на седеж в тази количка.

Количката при детето не е само средство за предвижване. Тя е рехабилитационен уред, уред за позиционна терапия. По време на седежа на детето в количката - позата, която то заема е изключително важна, като се започне от стъпалата и се стигне до главата. Изключително важно е всяка една става да бъде в правилното измерение и всяка една част на тялото да седи правилно.

В противен случай може да се влоши състоянието на детето. Заради всички тези аксесоари и позициониращи елементи на количките, самата конструкция, материалите, от които са изработени, цената няма как да бъде същата като тази на обикновен продукт за възрастен.

Наши клиенти често споделят за лошо отношение от дирекциите за социално подпомагане, където информацията е много бедна. Родителите разбират за специализираните колички и съществуването им по-скоро от уста на уста. Все още има места, на които не се знае, че тези 486 лв. могат да се използват за нещо специализирано и продължават да съществуват куриозни случаи, в които малки деца използват колички за възрастни. Нека родителите да знаят, че имат възможност да използват тези средства за нещо различно.

На много места все още продуктът се предоставя на семейството, а тази сума се предоставя по принцип, а не за конкретен продукт и всеки може да избере какво да закупи. Нека да знаят, че освен тези средства родителите имат право да кандидатстват във фондове. Има начини, по които могат да намерят допълнително финансиране така, че да помогнат на децата си”, категорична е Лора.

От своя страна Петър Кичашки, юрист и член на Комисията за защита от дискриминация, коментира, че казусът не е заплатен, а в оковите на административните тежести и лошото администриране на иначе тежките проблеми, свързани с хората с увреждания.

В Министерство на труда и социалната политика има един списък на техническите помощни средства, които биват финансирани от държавата. Те са изброени в този списък и държавата ги финансира на съответните потребители с увреждания, които имат нужда от тях. Когато става въпрос за инвалидни колички се финансират два типа колички. Колички, които са за хора с увреждания, които са активни и моторни инвалидни колички за хора, които не могат да си ползват ръцете достатъчно ефективно”, посочи Кичашки. „Обаче, за съжаление, няма финансиране за детски инвалидни колички. Нуждите на едно дете с увреждания са много по-различни от нуждите на един възрастен с увреждания.

Получава се така, че държавата не финансира тези специализирани колички, които са за деца с увреждания. Държавата дава пари за обикновена количка и родителите се налага да доплащат остатъка. Това е доста неприятно и недомислено и показва, че като че ли, се върви само на административен списък без да се дава сметка, че хората с увреждания имат различни нужди. А, децата с увреждания имат много по-различни нужди от възрастните с увреждания, поради чисто физиологични причини. За мен това е недопустимо и трябва да се прояви”, категоричен е той.

Кичашки посочи, че самият списък не е актуализиран от години и стои доста в периферията на дейностите в МТСП. Въпросът е свързан с отпускане на допълнителен бюджет на социалното министерство, който трябва да мине през Министерство на финансите.

Намираме се в европейска държава в 21 век и децата с увреждания са поставени в ситуация, в която се налага да ползват колички за възрастни или трябва родителите да отделят от залъка си, за да могат да им купят нормална количка. Това не е нормално и трябва да се промени. Не е много сложно, зависи от волята на институциите. Не става въпрос и за някакви гигантски пари, но трябва да се направи, защото иначе е повод за национален срам. Децата с увреждания да не могат да ползват колички, каквито ползват връстниците им в цяла Европа. От страна на институциите трябва да има разбиране по тези въпроси и трябва да сме наясно, че колкото и пари да струва, децата с увреждания струват повече”, каза още експертът.

В Комисията за защита от дискриминация този случай е обсъден.

Разговарях с председателя на комисията и стигнахме до идеята, че аз ще внеса предложение комисията да отправи препоръка към МТСП да бъдат включени и специализираните колички за деца с увреждания в този списък, за да може държавата да ги покрива и да не се налага родителите да намаляват допълнително и без това оскъдните си бюджети. Ще направим каквото зависи от нас”, обеща Кичашки.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари