Инциденти, страх и извънредни решения: Докъде стигнахме с "АстраЗенека"

0
Психозата около оксфордската ваксина обръква европейския план срещу коронавируса
Психозата около оксфордската ваксина обръква европейския план срещу коронавируса Снимка: БГНЕС

Психозата около оксфордската ваксина обръква европейския план срещу коронавируса

Ваксината на "АстраЗенека" се превърна в повод за объркване на целия план на Европа за борба срещу COVID-19. Нещо повече - масовите имунизации в редица държави, включително и в България, бяха спрени заради съмнения в безопасността и ефективността на препарата. И докато европейски лидери твърдят, че ваксините са единственото оръжие срещу коронавируса, странните нежелани реакции всяха страх в населението. А от компанията "АстраЗенека" са категорични, че техният препарат за имунизация отговаря на всички изисквания, които му позволяват да бъде одобрен, пише Радостина Димитрова в Dir.bg.

Изтеглена партида с ваксини

Всичко започна от Австрия, където беше съобщено за тромбози и смъртен случай след поставена ваксина на "АстраЗенека" от партидата ABV5300. Част от държавите, които бяха получили пратката, реагираха мигновено и изтеглиха дозите. Австрия също, но без да спира ваксинацията.

България, която също беше от държавите, получили ваксината, реши да продължи масовата имунизация с "АстраЗенека".

"Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата. Според мен можем да го направим, но това ще има по-скоро психологическо влияние, тъй като голяма част от дозите са използвани", заяви доц. Ангел Кунчев.

Европейската агенция по лекарствата от своя страна започна проверка по случая, като заяви, че няма доказателства препаратът да е причина за смъртния случай и възникналите преди това тромбози. Партидата съдържа общо 1 милион дози, доставени в 17 държави. Въпреки че в случая едва ли да става дума за лошо качество, разследването продължава, посочиха от Агенцията.

Смъртни случаи в Австрия, Италия, България и Хърватия, тромбози в Дания и Норвегия

Освен Австрия, за починали след имунизация съобщиха Италия и Хърватия. За смъртен случай беше оповестено и у нас - 57-годишна жена почина след имунизация с медикамента на "АстраЗенека". Тя се прибрала без оплаквания, но през нощта почувствала остър задух. Дошлият на място екип на Спешна помощ само е констатирал смъртта. Според кардиолога ѝ тя е попадала в групата за ваксинация.

"Ако имаше опасност и ако съм предполагала, че има и най-малка опасност, аз нямаше да я ваксинирам", обясни д-р Мария Ганчевска.

В Хърватия пък възрастна жена починала от белодробна емболия три дни след като била ваксинирана, а случаят все още се разследва.

Междувременно се увеличиха рязко и сигналите за тромбози след имунизации с препарата на "АстраЗенека" в Европа. В Дания се появиха сигнали за случаи на образувани тромби. В Норвегия трима медици на възраст по 50 години бяха спешно приети в болница заради кървене, тромби и ниско ниво на тромбоцитите.

"Не знаем дали случаите са свързани с ваксината", каза Сигурд Хортемо от Норвежката агенция по лекарствата на съвместна пресконференция с представители на Норвежкия институт по общественото здраве.

Извънредните решения

Девет европейски страни прекратиха временно ваксинирането с препарата на "АстраЗенека", докато Агенцията по лекарствата не представи официално становище, което да гарантира, че медикаментът е безопасен.

Дания, Италия, Норвегия обявиха решението си временно да спрат имунизациите с "АстраЗенека" заради евентуални тежки странични ефекти и образуване на съсиреци. Същата мярка преди това предприеха 6 други европейски страни: Австрия, Естония, Латвия, Литва, Люксембург, а и България, след като лично премиерът Борисов разпореди спирането.

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на "АстраЗенека", дотогава я спирате", категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов на извънредно заседание в Министерския съвет.

Официалните позиции

Разбира се, проверки веднага започнаха. От СЗО са категорични, че Оскфордската ваксина е безопасна и не препоръчват спирането на имимунизациите.

Световната здравна организация не може да потвърди информацията, че ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" може да увреди човешкото здраве, заяви Мелита Вуйнович, представителка на СЗО в Русия. По думите ѝ Организацията все още проучва дали има връзка между ваксинирането и случаите на влошаване на здравето.

От компанията, произвеждаща ваксината, също излязоха с позиция: "няма повишен риск от тромбози".

"Анализ на данните за безопасността въз основа на повече от 10 милиона протокола показа, че няма доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при някоя възрастова група, пол, партида или в някоя страна, където се използва ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19", каза говорител на британско-шведската компания.

В България министърът на здравеопазването също се опита да успокои обществото, като заяви, че няма риск за имунизираните с британския препарат.

Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях, аз имам и мои близки, които са ваксинирани с ваксините на "АсраЗенека", каза още министърът на здравеопазването. Той призова хората да бъдат спокойни, тъй като това е ваксина, която е много позната на медицината и посочи, че подобен тип векторна ваксина е ваксината за грип и в света са направени много милиони ваксинации с тази ваксина.

Как ще се справим с недостига на ваксини и кога ще започне отново масовата имунизация

Спирането на масовата имунизация с "АстраЗенека" повлия негативно върху ваксинационната кампания в страната. Проблемът обаче не е само в България - документ, за който Reuters съобщи, информира за ограничаване на доставките за ЕС. От компанията се въздържаха от коментар.

При нас се очакват нови доставки от "Пфайзер" и "Модерна" до края на седмицата, поясни проф. Тодор Кантарджиев.

"България ще получи над 18 млн. дози, което ще бъде достатъчно за ваксинацията на 10 млн. души. При 6 млн. население, което подлежи на ваксинация, изключваме лицата под 16 години, ние имаме поръчани дози ваксини за 10 млн. население", подчерта той.

А масовата имунизация ще стартира може би още тази седмица, след като излезе становището на Европейската агенция по лекарствата, че препаратът на "АстраЗенека" е безопасен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари