Интернатите трябва да бъдат закрити

0
Това обяви категорично омбудсманът Мая Манолова
Това обяви категорично омбудсманът Мая Манолова Снимка: БГНЕС

Интернатите в България трябва да бъдат закрити. Това обяви категорично омбудсманът Мая Манолова пред БНР.

При внезапна проверка по сигнали за насилие над деца в професионалното възпитателно училище-интернат „Христо Ботев“ в село Подем, Манолова е установила незаконни наказания, липса на храна и лоши битови условия.

"Децата са на практика заключени зад решетки, зад ограда, която не могат да напускат. Специално искам да подчертая, че това са деца жертви. Това са деца, които са били принуждавани – част от тях да просят, други – да проституират. За постъпки, за които никой възрастен не би бил лишен от свобода, на практика, са затворени в този интернат", казва омбудсманът.

След проверката Манолова каза, че отново ще напише поредната препоръка към Министерството на правосъдието и до Министерството на образованието: "Да ускори темповете по подготовка на проектите за Закон за детското правосъдие. Тези интернати са символ на провала на институциите и на системите в България за закрила – и образователната, и правосъдната, и социалната система, които не са измислили нищо по-подходящо. Все пак се надявам, мандатът ми да стигне за това тези интернати да бъдат закрити".

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари