Интересна изложба в Историческия музей

1

Утре, 23 октомври, от 14 часа в Историческия музей в Русе ще бъде открита интересна изложба за Людвик Заменхоф.

Експозицията е озаглавена “Заменхоф – създател на езика есперанто”. Експозицията се реализира от Полски институт, съвместно със Съюза на българските есперантисти.

Изложбата проследява живота и делото на Людвик Заменхоф, който е полски лекар от еврейски произход и създател на изкуствения език есперанто. Роден е на 15 декември 1859 г. в Бялисток, Полша, тогава в границите на Русия.

На 20 години започва да учи медицина в Москва, но прекъсва следването си през 1881 г., когато след атентата срещу цар Александър II нараства антисемитизмът. Ето защо, той продължава обучението си във Варшава, като се дипломира през 1885 г. През 1886 г. Заменхоф специализира очни болести във Виена.

От малък Заменхоф смятал, че различните езици са пречка за общуването между хората и един общ език би помогнал за това. Това го вдъхновило още на 10-годишна възраст да напише пиеса в 5 действия, наречена Вавилонска кула.Още през гимназиалните си години Заменхоф създава първата, примитивна версия на свой изкуствен език, наречен Lingwe Uniwersala.

В продължение на няколко години той създава следващи версии, с които се опитва да отстрани погрешни граматически страни на предните си проекти. През 1885 г., опирайки се на познанията си върху няколко езика, Заменхоф приключва проекта си за международен език, познат днес като есперанто.

Експозицията ще представи интересна информация за неговата семейна среда и раждането на идеята за създаването на общ език. Показани са също наследството на есперанто – литература, имената и дейността на изтъкнати есперантисти, както и детайли около системата на езиково обучение на есперанто. Изложбата, която може да бъде видяна в Исторически музейРусе, е създадена по случай обявяването на Людвик Заменхоф за патрон на 2017 г. от ЮНЕСКО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари