Интересът на българите към китайския език се увеличава

1
В Русе китайски език се изучава в СУ "Васил Левски", а в Русенския университет е открита и класна стая "Конфуций"
В Русе китайски език се изучава в СУ "Васил Левски", а в Русенския университет е открита и класна стая "Конфуций"

В Русе китайски език се изучава в СУ "Васил Левски", а в Русенския университет е открита и класна стая "Конфуций"

Като изключим периода на пандемията и свързаните с нея ограничения, интересът на българите към Китай, неговия език и култура, се увеличава, коментира директорът на Институт Конфуций - София Аксиния Колева, предава БТА.

Днес настъпва китайската Нова година или т.нар. Пролетен празник (Чундзие) и по този повод Колева разказа за възможностите за изучаване на китайски език, които институтът предлага, и какви са спецификите при изучаване на езика.

Владеенето на 2000 - 3000 йероглифа е достатъчно за базова грамотност

春节快乐 – само с тези четири йероглифа се изписва на китайски пожеланието „Честит Пролетен празник“. Китайският език (путунхуа) е сричков, тонален, граматически изолиращ език, разказа Аксиния Колева. Това означава, че сричката е основна фонетична единица, която се характеризира с фиксиран звуков състав и определен тон. Сричката обикновено представлява и морфема, т.е. има свое значение, а графично се изобразява с йероглиф, разказва експертът. В началния курс на обучение усвояването на отделните тонове, които между другото имат и смислоразделително значение, представлява определена трудност. Но тя се преодолява в рамките на първата година, обясни тя.

Друга трудност представлява китайската писменост, която е йероглифна. Изписването на отделния йероглиф има своите правила и в него съществуват елементи, които могат да ни дадат информация към коя категория се отнася той. Приема се, че владеенето на 2000 – 3000 йероглифа е напълно достатъчно за базова грамотност, коментира директорът на Институт Конфуций.

Определена трудност представлява и фактът, че йероглифът не носи информация за звуковия си състав, затова е въведена латинизираната фонетична транскрипция "пинин", която записва с латински букви звуковия състав на йероглифа. Овладяването на тази система също представлява определена трудност в началния етап на обучение по китайски език, коментира тя.

Няма възрастови ограничения за уроците по китайски език

Китайският език е изключително интересен език и в това отношение може да представлява предизвикателство, което всеки може да опита да преодолее, коментира Аксиния Колева. Институт Конфуций - София организира курсове по китайски език за възрастни и за деца в различни формати. Курсовете са два пъти седмично от 18:30 до 20:00 ч., а в събота и неделя са през деня.

Предлагат се и индивидуални уроци за тези, които желаят. На голямо внимание се радват курсовете за деца, като условието е децата да са навършили 7 години. Обучението по езика се води от висококвалифицирани и сертифицирани китайски преподаватели. За удобство на децата, в детските курсове има и български преподавател по китайски език. Пандемията, разбира се, повлия и върху нашата дейност, но тенденцията за увеличаване броя на изучаващите китайски език в България се запазва, отбеляза директорът на Института.

В момента там се провеждат пет курса за възрастни и пет за деца. Има курс по калиграфия, курс по китайска живопис, индивидуални уроци. Общият брой на курсистите е около 100 души.

При желание, в Института могат да предложат курсове по бизнес китайски, по древнокитайски, китайски език за екскурзоводи, чаена церемония, играта „го“, тайдзицюен (древна китайска система за самоусъвършенстване, усвояване на бойни умения и оздравителни упражнения), и много други аспекти на китайската традиционна култура.

От откриването си през 2006 г. досега Институтът е създал 21 учебни центъра в София и страната, сред които седем Класни стаи "Конфуций". Тези учебни заведения с изучаване на китайски език са разположени в университетите в Русе, Пловдив, Благоевград и в средни училища в цялата страна. Там се обучават около 2000 души.

Класни стаи "Конфуций" са открити в Пловдивския университет, Русенския университет, Югозападния университет в Благоевград, училище „Максим Горки“ в Стара Загора, столичните училища 18-о, 138-мо и 101-во.

Класните стаи "Конфуций" обикновено се създават в учебни заведения, където китайски език се изучава интензивно и където потенциалните възможности за бъдещо развитие са големи. Те представляват своеобразни центрове за китайски език и култура, обясни Аксиния Колева.

Тя разказа, че изучаването на китайски език - в курсове или в учебни заведения с преподаване на китайски, е пряко свързано с изпитите за владеене на китайски език, които институтът е оторизиран да провежда - изпитите HSK, HSKK и YCT. Всеки, изучавал китайски език дори за кратко време, може да се яви на тези изпити, които са международно признати. Явилите се на изпитите, при покриване на съответното ниво на владеене на китайски език, може да кандидатстват за стипендия чрез Институт Конфуций.

Между март - май 2021 г. 11 ученици и студенти кандидатстваха в Институт Конфуций - София за Международна стипендия за преподаватели по китайски език. Всички български кандидати бяха одобрени и приети в престижни китайски университети, отбеляза Колева.

През 2023 г. предстоят изпитите HSK, HSKK и YCT и състезание „Китайски езиков мост“

След двегодишно прекъсване, през миналата година започнахме постепенно да възстановяваме някои от нашите културни дейности, коментира Аксиния Колева.

През август Институтът за поредна година организира в родопското село Момчиловци летен лагер по китайски език и култура. Освен класовете по китайски език, курсистите учеха китайски песни, занимаваха се с калиграфия, присъстваха на чайна церемония, учеха се да изрязват фигурки от хартия и се запознаха с китайска кухня, разказа тя.

Всеки уикенд курсистите и жителите на с. Момчиловци са имали възможност да научат повече за различни аспекти на китайската култура, представени от изтъкнати български специалисти. Тематични лекции са запознали хората с китайските традиционни музикални инструменти, с Пътя на коприната, с традиционните китайски празници, с тайдзицюен, китайска медицина и акупунктура.

Второто голямо културно събитие на Института за миналата година - на 5 и 6 ноември, е празникът на китайската култура и технологии, съвместно с китайски компании. Като част от Международния ден на Институт Конфуций, събитието имаше за цел да представи мисията на Институт Конфуций - София, историята на неговото развитие, академичната атмосфера и най-важните му постижения. В същото време, на вниманието на многобройните гости бяха демонстрации и тест драйв на китайски автомобили. Този празник привлече около 2800 души и беше широко отразен в китайски и български медии, разказа Колева.

На 14 януари т.г., в Голямата зала на Института беше организиран празник за посрещане на Китайската нова година по лунния календар, припомни тя. Сред присъстващите бяха представители на китайското посолство, приятели и партньори на Института от китайска и българска страна, а в художествената програма участваха ученици, изучаващи китайски език. Мотото - “Две култури ръка за ръка посрещат Пролетния празник“, показва по-доброто разбиране и приятелството между Китай и България, коментира директорът на Институт Конфуций.

През март тази година предстои провеждане на изпитите HSK, HSKK и YCT, а през април - на Международното състезание "Китайски езиков мост" за студенти, ученици от средните училища, което от две години включва и ученици от началните училища. Заключителният етап на състезанието се провежда в Китай и там се състезават най-добрите претенденти от цял свят. В програмата на Института за тази година е и Седмата международна конференция „Пътят на коприната“ в началото на юни, която традиционно се провежда на всеки две години. Тя привлича учени и изследователи от цял свят, а научните доклади се публикуват в сборник, разказа Аксиния Колева.

Тя отбеляза, че предстоят още много инициативи на Институт Конфуций и припомни, че дейността на института като образователен и културен център - част от глобалната мрежа Институти Конфуций в света, е разпространение на китайски език и култура. Ние се стремим тази дейност да бъде интересна и да привлича все повече българи, допълни Колева и покани всички, които се интересуват от китайската култура, да посетят института, където има богата библиотека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари