Ина Лулчева: Няма съмнение, че Гешев е упражнявал недопустим натиск върху прокуратурата

0
Очевидно държавното обвинение може да работи без главния прокурор, допълни адвокатът
Очевидно държавното обвинение може да работи без главния прокурор, допълни адвокатът Снимка: БГНЕС

Очевидно държавното обвинение може да работи без главния прокурор, допълни адвокатът

"Обстановката в прокуратурата е напълно нетърпима и е необходимо да се предприемат някакви действия."

Това заяви адвокат Ина Лулчева, предава БНР.

"Самата прокуратура призна, че политиката е вътре. Не може да се каже, че сега влиза", смята тя.

За активизирането на прокуратурата напоследък адвокат Лулчева попита "главният прокурор ли ги е активирал (останалите прокурори - бел .ред.), или те са бездействали, а той не е предприемал никакви действия до момента?"

Налага се твърдото убеждение, че главния прокурор е упражнявал влияние за това едни дела да се развиват, а други – не, заяви Лулчева в предаването "Преди всички". Според нея няма съмнение, че "Гешев е упражнявал недопустим натиск върху прокуратурата".

Лулчева нарече категорично неприемливо "прокрадващото се в обществото, че Гешев сега се бил задействал и да го оставим да работи" и посочи, че "очевидно прокуратурата може да работи без него".

Ина Лулчева зададе още въпроса защо инспекторатът на ВСС, който може да следи движението на делата, не се активизира да провери хода на определени дела.

"Цялата система има проблеми, но трябва да се започне отнякъде. Главният прокурор демонстрира през всичките тези години, че е несъответен на поста и правомощията, които са му възложени."

По казуса с произнасянето на Конституционния съд по тълкувателното искане на главния прокурор във връзка с изтеклия мандат на ВСС Лулчева поясни, че "този въпрос е повече от ясен".

По другото питане на Гешев – с колко гласа да се избира и отстранява главният прокурор, тя добави, че бройката не може да бъде основание за противоконституционност.

Ако ВСС отстрани Гешев, но президентът забави издаването на указа за освобождаването му, от гледна точка на правото го оставя главен прокурор, но все повече го делегитимира и това ще доведе до допълнително дестабилизиране на съдебната система, обобщи адвокат Ина Лулчева.

"Имунитетите не трябва да бъдат давани просто ей така, защото имунитетът е в интерес на избирателя. Той не е имунитет в интерес на народния представител", каза още адвокатът. Според нея е по-добре да се създават парламентарни комисии, а не депутатите доброволно да дават имунитетите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари