Имотите в Русе поскъпват

5
На годишна база в Русе се отчита поскъпване на имотите с 20%, което е най-големият ръст от всичките шест големи града
На годишна база в Русе се отчита поскъпване на имотите с 20%, което е най-големият ръст от всичките шест големи града Снимка: Dunavmost

На годишна база в Русе се отчита поскъпване на имотите с 20%, което е най-големият ръст от всичките шест големи града

Поскъпването на имотите в България постепенно затихва и през третото тримесечие то е сведено само до 2,7% на тримесечна база и 9,2% на годишна.

Само допреди 5-6 месеца годишното поскъпване на жилищата у нас се движеше между 10 и 15% и бе сред най-високите в Евросъюза, пише 24 часа.

Независимо от намаляващия темп на ръста обаче България продължава упорито да е в топ 5 на европейските пазари с най-високо покачване на цените. Данните за третото тримесечие все още не са публикувани за всички страни членки, но и от наличните се вижда, че по-висок ръст на имотите има само в Хърватия, Литва и Исландия.

Дори в Португалия, където се наложи правителството да взема спешни мерки за обуздаване на поскъпването на жилищата, годишният ръст на цените е по-нисък, отколкото у нас.

В два от големите градове с над 120 хиляди души население през третото тримесечие има намаление на цените в сравнение с предходните три месеца.

Това са Пловдив, където цените са паднали с 2,9%, и Стара Загора, където намалението е с 2,3%.

В същото време обаче в Русе има ръст от 8,6% на цените на жилищата. В този град има сравнително малко сделки и статистиката дори не публикува данни за покупко-продажба на новопостроени жилища, тъй като стойностите са с много ниска точност. На годишна база в Русе се отчита поскъпване на имотите с 20%, което е най-големият ръст от всичките шест големи града. В столицата например годишният ръст на цените е 7%, а във Варна и Бургас - съответно 16,2 и 15,6%.

Прогнозата за догодина на една от големите агенции за недвижими имоти в страната - “Имотека”, гласи, че цените ще продължат да се покачват, но само за качествените имоти. “Възможно е те да нараснат, но плавно - с между 2 и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината”, каза изпълнителният директор Явор Пейчев.

Една от причините за продължаващото оживление на имотния пазар у нас през годината беше, че очакваното нарастване на лихвите по ипотечните кредити почти не се случи.

Очакванията за ръст на лихвите прави купувачите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Дори да се случи покачване на лихвите, то ще е плавно и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще се отрази най-вече в ниския ценови сегмент и продавачите на такива жилища вероятно ще трябва да направят известен компромис с цената”, каза още Пейчев.

На пазара на наеми средната цена на сделка през 2023 г. е била около 550 евро, като това важи за най-големите градове. Най-често се отдават 2-стайни жилища, следвани от 3-стайните, а сред най-желаните квартали в столицата например са “Младост”, центърът, “Овча купел”, “Манастирски ливади”. Очакванията са през 2024 г. наемният пазар да увеличи обема си в резултат на по-бавните решения, които клиентите ще вземат при покупко-продажбите.

От данните на НСИ се вижда, че през третото тримесечие има и спад в броя на сделките за жилища. Те са намалели с 8,7% на годишна база за цялата страна, като по-голям е спадът на сделките с новопостроени жилища, отколкото със съществуващи.

Спад има и във всичките шест големи града у нас, като той е най-малък в Бургас (-5,5%) и в София (-9,9%). В Пловдив понижението е с 16,4% на годишна база, а във Варна достига 12,2 на сто. В Русе продажбите намаляват с 22% спрямо година по-рано, а в Стара Загора – с 15,8 на сто.

Данните на Агенцията по вписванията през 2023 г. показаха 30% и повече спад на броя на сделките през различните тримесечия, но там се отчитат не само жилищата а всички имотни сделки, включително за промишлени, търговски или офис помещения и сгради.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    15
    Георги
    За Русе, 22% спад на сделките, но увеличение на цените с 20% ??! То тук, хора не останаха, какви сделки, какви имоти. Само пенсионери по улиците, и то тук таме. А въздухът отровен, всеки трети е с белодробни проблеми. Включително и аз. Унищожиха един прекрасен град! Весели празници на всички!
  • 0
    14
    Ханс
    Русе е голям и пренаселен град на стратегическо място. Който има имот тук може да очаква поскъпване на собствеността си. Фактите са такива , че цените в София трябва да се догонват от цените в Русе. София няма накъде повече да расте и следва спад на цените там. Русе има перспектива за развитие , следователно цените ще растат.
  • 7
    13
    До № 12
    По-грозно нещо не съм виждала, дори панелките са по- симпатични. Но още нещо - превзели са тротоара със строежа.
  • 13
    12
    Съгласен с Дражева
    Трябва да си последният идиот, за да си купиш жилище в новата сграда на Даков до Кауфланд. Едва ли има по-грозно, по-мръсно и по-шумно място в града. Но пък цените, чувам, са до небето. И както стана дума по-долу, ще се намерят селяни от всичките майната си, дето са продали земите на дядовците или бачкали най-долната работа в чужбина, и да се натресат в Русе. Започнахме да свикваме, за съжаление...
  • 8
    11
    Тази копейка от коментар 9
    Кой знае от коя селска кочина далеч от нашия град е, но си е закичил ник "русенлия". Даже не е чувал, че ние от Русе сме РУСЕНЦИ, не русенлии. Нищо чудно да е рязан делиормански гаджал от тия, дето наводниха града ни. Но пък иначе верен путлерист и русороб, нищо, че горната информация е на друга тема, той да си прибере копейките. Или е от "полезните идиоти". Мнооооого гнус.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари