Имоти за 10 милиона лева извади на тезгяха армията

0
12 ненужни имота, от които иска да се отърве, пусна за продажба Министерството на отбраната
12 ненужни имота, от които иска да се отърве, пусна за продажба Министерството на отбраната Снимка: БГНЕС

МО с нова акция за разпродажба на опустели казарми

Най-скъпите терени са в Самоков, Варна и Петрич, разкрива Монитор. 

12 ненужни имота, от които иска да се отърве, пусна за продажба Министерството на отбраната (МО). За тях в армейския бюджет трябва да постъпят поне около 10 млн. лв. Това е общата сума на началните тръжни цени на въпросните терени.

В списъка с обявите за продан, които са публикувани на сайта на поделото поредна акция за освобождаване от имоти с отпаднала необходимост ведомство, са попаднали всякакви терени, включително застроени на вече неизползваеми казарми. Те се намират се в различни области на страната-Варна, Ямбол, Кърджали, Плевен, Благоевград и Софийска. Някои от тях са в самите областни центрове, а други в градове като Самоков и Петрич. От най-скъпия имот МО иска да прибере поне 3 170 200 лв. Теренът в Самоков е с обща площ над 117 дка, а върху него се издигат и цели 22 постройки. В топ 3 на най-скъпите терени от списъка попада и имот в местността „Кара тепе“ във варненския квартал „Виница“, чиято начална цена е близо 2 млн. лв. за малко повече от 84 дка, както и 340, 358 дка в местността „Тръстен имот“ в Петрич, за които силовото ведомство очаква да получи поне 1 213 050 лв.

Справка, предоставена от МО на медията показа, че за последните три години ведомството е отделило над 44 млн. лв. за охрана на имоти с отпаднала необходимост – т.е. терени, които в момента изобщо не се ползват и реално са призраци. От данните става ясно също така, че всяка година парите скачат с над милион. Респективно за 2017 г. сумата е била 12 771 910,38 лв., за 2018 г.- 14 982 088,26 лв., а за миналата 2019 година ведомството е отделило 16 312 038,41 лв.

Към януари тази година пък в управление на МО имотите с отпаднала необходимост са били общо 1172, сред които 122 магазина и подблокови пространства и 1052 войскови терена като бивши казарми, складови райони, полигони, летища и съпътстваща инфраструктура към тях. За да свие разходите си за ненужните имоти, освен че опитва да ги продаде при възможност МО преотстъпва някои от тях на други държавни институции или общини. Така за периода от 2015 г. до 2019 г. са били направени стъпки за безвъзмездно предоставяне или отнемане на общо 88 имота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари