Имате 1 минута за даване на верен отговор

0
Задачата на Лев Толстой, която ще провери начина ви на мислене
Задачата на Лев Толстой, която ще провери начина ви на мислене

Приемате ли следното предизвикателство? Опитайте се да решите приложената по-долу задача, която се приписва на Лев Толстой.

Смята се, че той я е измислил за втори клас на енорийските църковни училища.

Твърди се, че могат да я решат само 30% от гимназистите, 20% от студентите и само 10% от работещите в банкови и финансови учреждения.

Имате 1 минута за даване на верен отговор.

Продавач продава шапки. Една шапка струва 10 рубли. Идва мъж, мери и иска да купи, но има само eдна банкнота от 25 рубли. Продавачът изпраща помощника си с тези 25 рубли при съседката да ги размени с по-дребни. Момчето изтичва и донася 10+10+5 рубли. Продавачът дава шапката и връща ресто от 15 рубли. След известно време идва съседката и казва, че онези 25 рубли са фалшиви и си иска обратно парите. Какво да се прави? Продавачът бърка в касата и й връща парите.

Пита се: С колко е излъган продавачът?

Продавачът е имал шапка и е нямал пари. 25-те фалшиви той ги е получил разменени, истински, и в онзи момент е имал +25 рубли. От тях той си оставя 10, 15 връща на купувача и му дава и шапката. Лелката идва и иска 25 рубли. Тъй като продавачът на шапки е в плюс с 10 рубли, той трябва да добави още 15. Т.е. Неговата загуба е 15 рубли и една шапка.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари