“Има такъв народ”няма да включи служебни министри в кабинета

1
Партията ще включи в своя проект за правителство само собствени номинации
Партията ще включи в своя проект за правителство само собствени номинации

“Има такъв народ“ ще включи в своя проект за правителство само собствени номинации. В кабинета няма да попаднат служебни министри или предлложения на БСП, ДБ и ИБГНИ.

Това обяви депутатът от ИТН Филип Станев в събота пред БНТ.

Кандидатите за министри в кабинета на "Има такъв народ" ще бъдат оповестени публично едва след като правителството бъде внесено за одобрение в парламента.Той не уточни дали с проектосъстава ще бъдат предварително запознати поне партньорите, от които се очаква подкрепа.

И трите партии настояват да знаят личностите, които ще осъществяват политиките, по които има съгласие. Очаква се следващата седмица номинираният за премиер Пламен Николов да обсъди с тях приоритетите на правителството си.

Филип Станев каза, че в кабинета на ИТН ще влязат някои от номинираните за министри в първото предложено правителство скандидат за премиер Николай Василев

Няма да берем срам в ЕС

"Пламен Николов е изключително образован. Ако стане министър-председател и изпълнява служебните си задължения в ЕС, няма да берем срам”, обясни на свой ред лидерът на парламентарната група на “Има такъв народ“ Тошко Йорданов пред Нова телевизия в събота

Човек е изключителен специалист. Според нас изпълва със съдържание поста, който евентуално ще заема. Той е комуникативен, човешкият термин е “разбран човек”, с него може да се води диалог.", допълни Йорданов.

Лидерът на групата на ИТН казва, че техният кандидатза премиер е бил в реалния бизнес, рискувал е собствените си пари за развитието на фирма, поемал е отговорност за големи проекти.

С Пламен Николов работим от три години и половина. След референдумът, който направихме, проведохме събеседване с хора, които са с качества имат желание да дадат каквото могат за промяната на страната. Беше публично, излъчвахме го в интернет, просто колегите журналисти и политици не гледат в перспектива. Там се появиха много качествени хора, с които работим”, каза още Йорданов.

По думите му няма политик, който да е “дошъл” с натрупан политически опит.

Има морал

"В политиката трябва да влязат морални хора, с качества, които да разбират от материята, в която ги хвърляме. Грубо казано, имаме фирма, с ръководство по отдели. Всеки един български гражданин, по конституция, може да изпълнява тази длъжност, стига да има висше образование и хората да му гласуват доверие", смята още депутатът от ИТН.

Тошко Йорданов отговори и на въпроси за финансовия министър в служебното правителство Асен Василев. Той обясни, че Василев се е появил като "фойерверг", изглеждал е добре, общественото мнение също е изиграло ключова роля за "Има такъв народ", за го поканят в служебниякабинет заедно с Кирил Петков и Николай Денков,

Ние поехме своята отговорност и втори път не сме го предлагали, след като разбрахме какво се е случило. Този, който го е предложил преди това, дали го е проверил? Василев за втори път е в служебно правителство. Вина ли е, че сме го номинирали? Вина щяхме да имаме, ако го направим министър, след това, което знаем за него.Човекът има бизнес минало, което не е добро“, каза Йорданов.

Той допълни: “Христо Иванов си позволи да ни казва кой да слагаме за министър, затова си позволихме да отговорим. Отговорността се носи от този, който го е направил министър, не от нас. Аз не казвам, че президентът се е справил зле – служебният кабинет е прекрасен, могат да се допускат грешки. Ако имаме възможност да имаме кабинет, възможно е да имаме някой,който да не е достатъчно читав или да не стане достатъчно добър. Въпросът е да се реагира след това правилно. Тук просто се получи пренатягане с няколко човека с постоянно обяснение колко са светци. Засветиха червени лампи след разговора ни с него”.

Йорданов посочи, че няма да се извини на Асен Василев, тъй като е съобщил само факти. Според Йорданов служебният финансов министър лъже, защото е имало съдебна експертиза в Лондон, след която той е предложил извънсъдебно споразумение.Асен Василев поиска извинение от Йорданов, като посочи, че е спечелил всичките съдебни дела в Ню Йорк по казуса с интелектуалната собственост на фирмата “Лесно.ком“. Финансовият министър допълни, че вижда в позицията на ИТН “дългата ръка на ДПС“.

Илиев не беше вариант

Йорданов коментира и информациите, че от партията са сменили името за кандидат-премиер в последните минути и първоначално са смятали да предложат Петър Илиев, който беше кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет.

Това тръгна от Николай Хаджигенов. На срещата ни с „Изправи се БГ! Ние идваме!” обсъждахме кои имена те не биха подкрепили и поради какви причини. С Петър Илиев работим от референдума, той е прекрасен юрист. Хората, които са от нашия екип, ги защитаваме, особено ако им „скачат” с глупости. Няма да ви кажа какъв ще става Петър Илиев в кабинета, това е работа на министър-председателя”, коментира депутатът.

Йорданов обвини “Демократична България” в саботиране на процеса, скачайки срещу евентуалния кабинет.

Една от основните тези на „Демократична България” е, че не искат да виждат ДПС в бъдещото правителство.

Христо Иванов е бил министър във второто правителство на Бойко Борисов. Как може този човек, който стана министър на Борисов, нарича го шефе, но преди това го нарече мутра във Facebook, да си позволява да пита защо някой друг е бил коалиционен партньор в друго правителство. Ако аршинът е еднакъв, ако обича, друг да зададе този въпрос. Къде при нас има ДПС? Поканихме на опознавателна политическа среща да си представим политиката всички, освен ГЕРБ. Те са с отвратителен знак и ДПС са с отвратителен знак, защото им бяха партньори. С ДПС ние експертни срещи не сме водили, няма и да водим разговори с тях. Това е очевадно”, каза Йорданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари