Има ли значение количеството антитела за COVID-19

1
От здравното министерство остават категорични, че тестът за антитела няма да се признава за издаване на зелен сертификат
От здравното министерство остават категорични, че тестът за антитела няма да се признава за издаване на зелен сертификат Видео: NOVA

Тестът за техния брой няма да се признава за издаване на сертификат

Срокът на сертификатите за преболедувалите COVID-19 се удължава, но остава проблемът пред хората, които са преминали през вируса, без да се изследват в лаборатория. От здравното министерство остават категорични, че тестът за антитела няма да се признава за издаване на зелен сертификат, предава NOVA.

Голяма част от хората, които отказват ваксинация срещу COVID-19 са преболедувалите, сред тях, оказа се, има и лекари.

След като сме имунизирани, защо да се ваксинираме. Пожар гаси ли се с бензин. С цялото си уважение към колегите, които излизат по телевизията и които не са прегледали един болен с коронавирусна инфекция. Анализират какви били антителата, че едните били срещу целия вирус, другите срещу поливинката - глупости. Да седнат да си прочетат буквара още от 80-та година”, казва началника на клиниката по вътрешни болести в „Пирогов” доц. Петър Атанасов.

Вирусолозите обаче категорично защитават друга позиция.

След 81-ва година науката е 40 години по-знаеща и това, което се знае е, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция избледняват бързо”, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб.

Проф. Радка Аргирова също  смята, че тестовете за антитела не са гарант за защита.

„Може да са гаранция, че сте получили антигена и имате антитела, но дали те ще ви защитават не е ясно”, казва тя.

Подобно обяснение дава и д-р Аспарух Илиев от университета в Берн.

Двама души с еднакво количество на антителата според теста, за съжаление, демонстрират голяма разлика в качеството на антителата за потискане на инфекцията. Въпреки че концентрацията е еднаква, в едното тяло антителата са по-качествени и действат по-ефективно, в другото тяло са по-слаби и действат по-неефективно”, обяснява той.

Все пак някои държави издават сертификати на нерегистрирани болни на база тестове  за антитела, но само за вътрешно ползване. Такива са Швейцария и Австрия. Документите са валидни само 90 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари