Има ли вероятност да ядем замърсена храна заради заседналия кораб?

0
Трябва да имаме умерена тревога, заяви  директорът на Института по океанология при БАН
Трябва да имаме умерена тревога, заяви директорът на Института по океанология при БАН

Изработват нов план за разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su".

Около 500 тона от азотния тор на кораба вече са претоварени. Акцията обаче беше прекратена заради изтичане на товара в морето.

"Торът е "Карбамид", който е един от най-често използваните торове в селското стопанство. Това е азотен тор, който е с високо съдържание на азот - около 46%. Той не представлява токсичен отпадък или елемент, който би застрашил живота в Черно море. Това не са токсични вещества - това са торове, хранителна среда, в която могат да се развиват фитопланктонните организми", каза директорът на Института по океанология при БАН доц. Николай Вълчев за "България сутрин".

Той поясни, че когато те се развият в прекалено големи количества, се получават т.нар. "цъфтежи", което в много случаи води до гниене на дъното и опасност за живота на дънните организми.

"Имайки предвид, че температурите на морската вода се понижават в предстоящия период, едва ли бихме могли да очакваме сериозни цъфтежи на водорасли, но това не е изключено. Засега замърсяването е точково, което означава, че е в една ограничена акватория. Трябва да имаме умерена тревога. Ние, учените от Института, не очакваме сериозна екокатастрофа. Тревогата се състои в това, че могат да се акумулират известни количества, които по хранителната верига, тъй като човекът е на върха на тази пирамида, чрез храните биха могли да достигнат до нас", допълни доц. Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че опасният товар трябва да бъде разтоварен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари