Има ли HAARP връзка с червеното сияние?

0
Конспиративните теории обвиняват научния проект за почти всяко бедствие или атмосферен феномен
Конспиративните теории обвиняват научния проект за почти всяко бедствие или атмосферен феномен Снимка: Facebook

Конспиративните теории обвиняват научния проект за почти всяко бедствие или атмосферен феномен

Едва ли вече има хора, които да не са чували за HAARP (ХААРП). Инсталацията е обект на множество слухове и конспирации. Местоположението ѝ в далечния север на Аляска само помага за това, пише dir.bg.

Според някои тя модифицира времето и предизвиква урагани. Други я обвиняват за земетресения. Преди 10 години официални лица от Роскосмос дори я посочиха за потенциален саботьор на провалена руска мисия към Марс. Така, очаквано, за мнозина HAARP се оказа и главен виновник за червеното сияние в небето над Европа.

Възможно ли е всичко това и какво знаем за проекта?

Стартът е даден от военните.

HAARP е името на инсталация, построена през 1993 година в близост до Гекона, Аляска. Тя е заобиколена от труднопроходима тайга, а достъпът до съоръжението е строго контролиран. Абревиатурата означава "Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания". Тези изследвания се осъществяват с помощта на мащабна мрежа от антени и специални генератори.

HAARP е може би най-големият радиопредавател на Земята. Възможностите за експерименти са огромни и се дължат на 180 антени с нетна излъчваща мощност от 3600 kW или 3,6 MW. Диапазонът на излъчванията е между 2,65 и 10 мегахерца.

Проектът стартира като изцяло военен. Той струва 250 милиона долара. Финансирането идва от Агенцията за напреднали изследвания на Пентагона (DARPA). Апаратурата е произведена от военния гигант ВАЕ Advanced Technologies.

В HAARP участват Военновъздушните сили на САЩ, Военноморските сили на САЩ и Университетът на Аляска във Феърбанкс.

Защо HAARP е построен в Аляска?

Земята, върху която е изграден HAARP, първоначално е била придобита от Военновъздушните сили на САЩ за изграждане на радар за обратно разсейване над хоризонта. Краят на Студената война през 1991 г. и промяната на приоритетите за финансиране слагат край на този проект.

Земята край Гакона, Аляска става дом на HAARP, защото отговаря на всички критерии за избор на място:

  • местоположение в зоната на северното сиянието
  • близо до главна магистрала и лесен целогодишен достъп
  • далеч от гъсто населени райони, електрически шум и светлини
  • на относително равен терен
  • по-ниски строителни разходи и вече придобита земя
  • минимално въздействие върху околната среда.

Поле от мощни антени

HAARP разполага с един от най-мощните радиочестотни предаватели, няколко различни радара, дигизонд (устройство за сондиране на йоносфера) и магнитометри. Мощните антени се ползват за нагряване на йоносферата и дори за създаване на балон от плазма в нейните граници. На пръв поглед това звучи стряскащо.

Йоносфера е горната част от атмосферата. Тя е съставена от електрически заредени частици, йонизирани от слънчевата радиация. И без HAARP в нея има квазинеутрална плазма. Йоносфера е на височина от 60 до около 1000 километра. Мнозинството от сателити и космически станции са разположени именно в нея.

Защо се интересуват военните от йоносферата?

Йоносферата има решаващо значение за разпространението на радиовълните. Тя прави възможна радиокомуникацията на големи разстояния. Радиовълните, преминаващи през йоносферата, се влияят от заредените частици в нея. Те могат да повишат или намалят качеството на сигнала от сателит към Земята или късовълнови комуникации от земя към земя.

"Когато сигналите от GPS се излъчат от спътника, техните пътища всъщност се отклоняват от структурата на йоносферата. Някои GPS грешки се дължат на изкривявания, създадени от йоносферата. Тези грешки са незначими за обикновения потребител, но могат да бъдат фатални за прецизното военно позициониране. Това е една от причините Пентагонът да се интересува", обяснява Джеймс Батис, програмен мениджър на HAARP пред AFNS.

Изследванията на йоносферата могат да доведат до подобрени методи за комуникация с подводници. Способност за откриване на дълбоки бункери. Дистанционното картографирането на минералното съдържание на земните недра също става по-надеждно.

Ако някоя страна иска да следи за възможен ракетен удар по нея, тя трябва да изследва йоносферата. Именно така функционират част от системите за ранно предупреждение. Причината е, че изстрелването на ракети създава смущения в този атмосферен слой. Те могат да бъдат засечени около минута след старта на някоя междуконтинентална балистична ракета.

Можем да теоретизираме, че манипулации в йоносферата да могат не само да разкрият по-лесно, но и да прикрият изстрелване на ракета. Всичко изброено дава повече от добра причина Пентагонът да е заинтересуван от изследванията на йоносферата.

Експерименти с HAARP

Учените от HAARP използват високочестотни радиопредаватели, за да нагряват малки области от йоносферата и да наблюдават какво се случва. Можем да кажем, че те наистина модифицират атмосферата, само че в областта отвъд границата с космоса. "По поръчка" учените могат да генерират различни особености в йоносферата и да съберат данни за тях и за влиянието им върху други неща.

Със съоръжение като HAARP е възможно да се създадат плазмени структури и неравности, да се използва йоносферата като антена за възбуждане на нискочестотни вълни и дори да се създадат слаби светлинни сияния.

Радиовълните, излъчвани от масива на HAARP, създават реакции, които имитират естествените процеси в йоносферата, но са по-контролирани и тяхното време и честота се измерват, което позволява на изследователите да ги разграничат от природните явления.

Може ли HAARP да предизвика сияние?

Краткият отговор е да. Но те са изключително слабо видими.

Естественото полярно сияние се създава, когато частици с много висока енергия от Слънцето, се отклоняват от магнитосферата към магнитните полюси на Земята. Там те се сблъскват с газови молекули, съществуващи в горната атмосфера. Енергията, включена в този процес, е огромна и е напълно естествена.

Когато енергията на HAARP е насочена към йоносферата, част от нея в крайна сметка се връща под формата на радиовълни, а друга част под формата на оптични емисии. При пълна мощност, сигналите на HAARP не само осветяват газовите молекули, но също така са в състояние да избият допълнителни електрони, създавайки малки области от изкуствена плазма. Така на практика се генерира изкуствено полярно сияние.

Но дори при пълна мощност светлинните ефекти от HAARP са слабо видими за невъоръжено око. Освен това дори и със специална камера, те могат да се видят само в радиус до 400 километра от съоръжението. За сравнение, България се намира на почти 8000 километра от HAARP.

Може ли HAARP да предизвиква бури?

Не. Радиовълните в честотните диапазони, които HAARP излъчва, не се абсорбират нито в тропосферата, нито в стратосферата - двете нива на атмосферата, които създават времето на Земята. Системата HAARP е основно голям радиопредавател. Радиовълните взаимодействат с електрически заряди и токове. Освен това, ако магнитните бури от самото Слънце не могат да предизвикват урагани и наводнения, няма шанс HAARP да може.

Може ли HAARP да предизвиква земетресения?

Можем да отговорим на този въпрос посредством друг. Могат ли силните магнитни бури и слънчеви изригвания да предизвикват земетресения на Земята? Засега няма данни това да е така.

Документирано е, че планетата ни се е изправяла пред слънчеви бури, надхвърлящи многократно интензитета на HAARP. Те не са предизвиквали земетресения.

Връзка между земетресенията и йоносферата има, но тя е с обратна посока. Доказано е, че преди трус се наблюдават изменения в йоносферата. Те са предизвикани от промените в тектоничните плочи на Земята. В този случай наблюденията на йоносферата може да се използва за ранно предупреждаване за земетръси.

Може ли HAARP да влияе на човешкото тяло?

Краткият отговор е положителен. За да се случи това обаче, трябва да стоите непосредствено до или под самите антени на съоръжението. Всъщност дори инсталацията да работи на пълна мощност, риск за служителите или хората наоколо няма.

От 2014 година HAARP минава под контрола на Университета на Аляска във Феърбанкс. Военните вече са извлекли максимума от съоръжението и се изтеглят от проекта. По това време конспирациите относно антените са придобили голяма популярност. Университета на северния щат решава да спечели от това.

В специален онлайн магазин може да поръчате сувенири, като чаши и монети. Може да си вземете и анорак или тениска с логото на "секретния проект". То дори изглежда леко иронично - над антената има водовъртеж, като от зловещ експеримент.

Междувременно, HAARP е все по-далеч от всякаква секретност. През съоръжението са минали учени от десетки университети в Северна Америка.

На страницата може да намерите информация кога антените работят и какво изследват. Типичният период на експериментите може да продължи една до две седмици. Последният път е преди година. Факт е, че сега експериментите съвпаднаха с мощната електромагнитна буря, ударила Земята. Това съвпадение не трябва да се бърка като взаимовръзка. HAARP няма силата да генерира сияние над Канада, камо ли над България.

От прочетеното до тук можем да заключим няколко неща.

HAARP не може да предизвиква бури, не може да прави земетресения и не може да манипулира съзнанието или тялото ви. Сиянието над Европа от нощта на 5 ноември не е причинена от съоръжението. Целта на инсталацията е съвсем различна, а днес тя функционира изцяло извън военен контекст.

Монетата обаче има две страни.

Факт е, че най-силните страни в света са извършвали експерименти за контрол на времето и дори за контрол над съзнанието. Терминът геофизични оръжия не възниква от нищото.

През 1976 година Съединените щати и Съветският съюз подписват договор за забрана на геофизичните оръжия. Под този "общ знаменател" влизат системи, които могат да предизвикват земетресения, цунамита, бури или други природни катаклизми.

Можем да предположим, че забраната не слага край на разработките в тази сфера, а само ги прави по-секретни.

Ето само два примера. Русия може и е разсейвала облаци преди Парада на победата в Москва. Това се извършва с инжектиране на аерозоли и отклоняване на облаците в други посоки. Цената на слънчевото време обаче е висока - около 6 милиона евро. Затова процедурата не се прави за всеки майски парад.

САЩ са използвали сходна технология, за да усилят мусонния сезон над Виетнам, по време на войната там. Идеята била, че проливните дъждове ще наводнят тунелите на Виетконг и ще забавят армията на Северен Виетнам.

Много е вероятно днес също да има секретни разработки на нови геофизични оръжия. Те обаче няма да са на публични места със собствен сайт, като HAARP.

Освен това историята показва, че геофизичните оръжия не са били особено ефективни при военни действия. Силните мусони не променят курса на Виетнамската война, която САЩ губи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари