Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград

1

 

Кандидатът на "Има такъв народ" спечели балотажа срещу подкрепения от БСП Румен Томов

Илко Стоянов от "Има такъв народ" (ИТН) е новият кмет на Благоевград. Той спечели днешния балотаж срещу подкрепения от БСП Румен Томов. Крайни резултати все още не са обявени, но преброяването категорично сочи за победител представителя на партията на Слави Трифонов. При 70% обработени протоколи резултатът е 58% на 42% в полза на Стоянов. Самия той вече отвори шампанското и написа в социалните мрежи: "Благодаря, Благоевград, за това, че избрахте бъдещето и развитието! За мен е чест и привилегия да бъда избран за ваш кмет! Но това доверие е и голяма отговорност, защото аз ще бъда първия кмет на промяната! От днес нататък, както обещавах през цялата предизборна кампания, вие ще имате един почтен кмет, който ще работи заедно с гражданите за едно новото начало! Поклон!", написа Стоянов в социалните мрежи.

Избирателната активност на балотажа бе 28.4%. Стоянов е юрист по образование. Той ще управлява около две години и половина до редовните избори през 2023 г.

Контролно броене

Казусът с броенето на контролните разписки от машините за гласуване, за което непрекъснато настояват от ГЕРБ през последните седмици, беше разрешен по соломоновски от Централната избирателна комисия (ЦИК). В общо 128 избирателни секции в Благоевград разписките ще се броят в 32 от тях, разбраха се членовете й на заседанието си в неделя следобед. Резултатите от броенето ще се сравнят с машинните протоколи, за да се види доколко ще има съвпадение.

Представителите на ГЕРБ искаха 100 процента броене, но повечето комисари не се съгласиха. "Това е все едно да правиш социологическо изследване със 7 милиона респонденти, за да прогнозираш изборния резултат. Да, той така ще е най-надежден, но разходът е чудовищен и бизсмислен", посочи членът на ЦИК Цветозар Томов, който е социолог по професия. И напомни, че пълно броене ще обезсмисли до голяма степен машинното гласуване, тъй като един от аргументите в подкрепа на неговото въвеждане е да се разтоварят секционните избирателни комисии.

"Сега" припомня развитието на казуса с надпреварата:

Парламентарният вот на 11 юли е подгрят от изключително интересни избори в Благоевград. Днес на балотаж за кмет един срещу друг излизат Илко Стоянов и Румен Томов. Стоянов е кандидат на "Има такъв народ" (ИТН), а Томов се състезава като независим, подкрепен от БСП. Първият тур миналата неделя бе спечелен с 35% на 28% от претендента на ИТН. Разликата между тях бе едва 1200 реални гласа, което прави балотажа доста оспорван.

През 2019 г. редовният вот бе спечелен от Томов. Но се стигна до частичен, защото той не успя навреме да се заличи от фирмата си и бе отстранен.

Първият тур премина при обичайно ниска за междинни избори активност - гласуваха 28% от благоевградчани. Интересът в ромските секции бе доста нисък. Полицията бе осигурила солидно присъствие там. МВР взе солидни мерки срещу нерегламентирани практики и на балотажа. От вчера в махалите има пак засилено присъствие на жандармерия.

Вотът в Благоевград е репетиция за масовото машинно гласуване. На първи тур то премина без проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари