Балотаж между "Има такъв народ" и БСП в Благоевград

0
Кандидатът на ГЕРБ отпадна
Кандидатът на ГЕРБ отпадна

Кметските избори приключиха при 27% активност, а в момента тече преброяването на гласовете

Благоевград ще гласува отново следващата неделя, след като нито един кандидат-кмет не успя да спечели днес нужните гласове за крайна победа. Официални резултати няма обявени още, но от преброяването на щабовете се знае, че балотажът е сигурен. Единият участник в него ще е кандидатът на "Има такъв народ" (ИТН) Илко Стоянов, а след него са досегашният кмет Румен Томов и Андон Тодоров, подкрепени съответно от БСП и ГЕРБ. Неофициални информации дават преднина на Томов. Така, според данните от хода на преброяването, на балотажа ще отидат претендетите на ИТН и БСП, а кандидатът на ГЕРБ отпада, пише в.Сега

Изборният ден приключи с 27% избирателна активност. Тя е около два пъти по-малка спрямо редовния вот в Благоевград през 2019 г., но е обичайна за междинни избори. Най-ниска бе активността в ромските секции. 

Машинното гласуване, което за първи път бе тествано в масов вариант след промените в изборното законодателство, не създаде проблеми. В 120 секции в общината се гласуваше с машини. От тях големите са 54, там бяха инсталирани по две устройства. Хартиен вот се проведе само в 20 малки секции.

До вота се стигна, след като победителят от 2019 г. Румен Томов бе отстранен. Оказа се, че той не е заличен навреме като собственик на фирма. Делата се точеха през целия му мандат.

Кой срещу коко и как

Претендентите бяха седем. Още от началото се знаеше, че голямата битка ще е най-вече между трима от тях - бившият общински съветник Илко Стоянов, издигнат от "Има такъв народ" (ИТН), който бе и депутат от партията в краткия парламент; подкрепеният от ГЕРБ независим кандидат Андон Тодоров, който до преди време представляваше Партията на зелените като председател на общинския съвет; Томов, зад когото застана БСП (издигнат от инициативен комитет, както през 2019 г.). Другите кандидати са лекарката Виктория Каракостова ("Демократична България"), юристката Цвета Рангелова („Възраждане“), Стефан Делиов („Ние, Гражданите”) и Людмила Костадинова (инициативен комитет).

Местните групирания до голяма степен са проекция на събитията в национален мащаб. Така например човекът на ИТН Илко Стоянов бе подкрепен от "Изправи се! Мутри вън!". Зад претендента на ГЕРБ Андон Тодоров пък застанаха ВМРО, НФСБ и "Воля". В крайна сметка резултатът ще покаже дали вятъра опъва платната на ИТН, в кондиция ли е ГЕРБ, а и може ли БСП да удържи един от четирите областни града, спечелени през 2019 г. Друг любопитен нюанс е, че много рядко досега ГЕРБ се състезаваше на кметски вот чрез независима кандидатура. Но в момента това е наложително в града, защото позициите на партията са разклатени след преминаването на по-предишния кмет Атанас Камбитов във формацията на Цветан Цветанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари