Илко Семерджиев: Има рязко намаляване на бюджета за здраве

0
Не може човек без опит и с установени закононарушения да оглави НЗОК, каза бившият здравен министър
Не може човек без опит и с установени закононарушения да оглави НЗОК, каза бившият здравен министър Видео: NOVA

Не може човек без опит и с установени закононарушения да оглави НЗОК, каза бившият здравен министър

Не подкрепям кандидатурата на Станимир Михайлов за председател на Здравната каса. Първата причина е, че има писма с ДАНС, с установени закононарушения, което е недопустимо за човек, който ще оперира с над 7 млрд. лева годишно . Втората причина – той няма никакъв опит с Националната здравноосигурителна каса. Тези хора си въобразяват, че Националната каса е банка, а тя не е. Това е институция, която управлява доставянето на лечебни услуги на 6,5 млн. български граждани и управлява над 13 000 договора с юридически лица. Това няма нищо общо с банковата дейност”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият здравен министър Илко Семерджиев по повод избора на председател на Здравната каса.

С 910 млн. лева е повишен бюджета на НЗОК, той достигна 7,28 млрд. лева. Този бюджет се осигурява от 8% здравни вноски на хората, уточни бившият здравен министър и го определи като внушителен.

По думите му има рязко намаляване на бюджета на Здравното министерство – от 1,8 млрд. лева на 920 млн. лева. „Не мога да си го обясня, още повече, че обявяват здравеопазването за приоритет”, допълни Семерджиев.

Той даде конкретни цифри, с които опроверга твърденията, че здравеопазването е приоритет за страната. „По актуализираната програма за 2022 г. имахме 5,8% от БВП за здравеопазване. Тази година парите падат на 4,8% от БВП, което е 0,8% по-малко. Следващата ще бъде 5,1% - 0,5% по-малко от изходната 2022 г. „Виждаме тенденция, която е недопустима. Отпуската на здравния министър точно когато се гледа Националния бюджет и бюджета на НЗОК е нелепа. Неговата роля е да защити системата”, заяви Семерджиев.

Бившият министър е категорично против да има санкции за пациентите, които не са отишли на профилактичен преглед, защото лекарите не са чиновници, за да налагат и административни глоби. „Платил съм си здравните вноски и не мога да бъда санкциониран за това, че не съм отишъл на профилактичен преглед”, заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари