Илияна Йотова: Редно е лидерът на една партия да излъчи себе за кандидат-президент

0
Тя даде пример с Георги Първанов ( б.р. държавен глава 2002 - 2012), който през 2001 г. е бил лидер на БСП и се кандидатира за президент
Тя даде пример с Георги Първанов ( б.р. държавен глава 2002 - 2012), който през 2001 г. е бил лидер на БСП и се кандидатира за президент Снимка: bTV

Според нея БСП ще ги подкрепи и няма да издигне друга кандидатпрезидентска двойка

В такава сложна политическа ситуация е редно лидерът на една партия да излъчи себе за кандидат-президент и да поеме цялата отговорност. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в „Лице в лице“ по bTV по повод на отправеното предизвикателство от президента Румен Радев към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя даде пример с Георги Първанов ( б.р. държавен глава 2002 - 2012), който през 2001 г. е бил лидер на БСП и се кандидатира за президент.

Инициативен комитет официално издигна двойката Илияна Йотова-Румен Радев за втори президентски мандат.

„Ние очакваме нашите политически опоненти, надяваме се да има сериозна дискусия, не подценявам никого. Уважавам всеки, които се е нагърбил с това да се кандидатира. (…) Колкото по-малко се съсредоточаваме върху това да изливаме злоба и персонални квалификации, толкова ще върнем доверието в политическата система“, добави вицепрезидентът.

На въпрос как се прави Инициативен комитет (ИК), Йотова отговори: „С много ентусиазъм и подкрепа. В началото трябваше да се обърнем към всички онези хора, които бяха в нашия ИК през 2016 г. – тогава също бяхме издигнати от ИК. Нямаше разочаровани, имаше хора, които физически не можеха да влязат в него, защото не бяха в страната“.

Според нея хората в ИК, над 180 души, са цветът на нацията. Тя допълни, че всеки един от тях тежи на мястото си, като голяма част от тях познавала лично. Относно твърденията, че сред учредителите има бивши агенти на Държавна сигурност, Йотова заяви:

„Нека някой да излезе и да каже: „Ти не си достоен да влезеш в политиката или ИК, защото си доносник“. Когато говорим с такива определения е хубаво всеки да погледне собствения си двор“.

Относно необявената официално подкрепата от БСП, вицепрезидентът заяви, че е запозната с процедурите в столетницата и добави, че в ИК са влезнали членове на социалистите. Според нея левицата няма да издигне друга кандидатпрезидентска двойка. Тя определи като невярна и опит за разединение на лявото пространство информацията, че пратеници на президента Румен Радев са се опитвали да отцепят структури от БСП.

По думите ѝ най-вероятно с президента Радев са допуснали грешки при някои техни решения, но отхвърли обвиненията, че вината за несъставяне на кабинет в последните две Народни събрания е на Радев.

Ние подкрепихме площадите и протестите, защото там дойдоха българските граждани, които казаха: „Стига, повече така не искаме“. И ние сме с тези хора“, каза Йотова.

А твърденията, че Радев е разединител на нацията, тя отговори: „Единство ли е да се разбираш с политически елити, ръководства на партии, да се състав правителство, което отново няма да отговори на очакванията на хората. Или единство е да вървиш заедно с българските граждани и да олицетворяваш техните искания“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари