Илияна Йотова откри барелеф на отец Александър Чъкърък в Одрин

2
Днес се навършва една година от смъртта на дългогодишния свещенослужител в българските църкви в Одрин
Днес се навършва една година от смъртта на дългогодишния свещенослужител в българските църкви в Одрин Снимка: Пресцентър на правителството

Днес се навършва една година от смъртта на дългогодишния свещенослужител в българските църкви в Одрин

"В двете български църкви ще продължи да се чува българска реч, българското училище ще продължи да учи на български език и млади, и стари", увери Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Барелеф на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Днес се навършва една година от неговата смърт. Отец Чъкърък беше дългогодишен свещенослужител в българските църкви в Одрин, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, радетел за опазване и укрепване на българската вяра и традиции. Инициативата за барелефа е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул, Анкара.

Най-важното е да работим заедно и който на какъвто език иска, на такъв да се моли. Молитвата звучи по един и същи начин.“ Това бяха първите думи, с които отец Чъкърък ме посрещна за първи път преди седем години. Тези думи никога няма да забравя. Негова беше житейската философия на толерантност и взаимност. Вярвам, че като ни гледа отгоре, той е доволен, защото днес тук в негова памет сме се събрали толкова много хора – представители на всички нива на турската власт, на българските институции и местната власт, на Съюза на тракийските дружества в България“, посочи в словото си вицепрезидентът Йотова.

Всяка минута от живота му беше посветена на опазване на православната вяра, на българския език, на укрепването на българската общност. Отец Чъкърък беше един от най-добрите посланици между България и Турция“, подчерта Илияна Йотова. Тя припомни, че месец преди кончината му отец Чъкърък беше удостоен от президента Румен Радев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо наследство.

Делото на отец Чъкърък не си отиде с него, то продължава и днес“, заяви Йотова и увери в неизменната подкрепа на президентската институция съпругата му Мария Чъкърък, която ръководи Българското неделно училище „Иван Вазов“ и Народно читалище „Просвета“ – единственото българско читалище в чужбина. Тъй като расте интересът към българския език, заедно с Министерство на образованието и науката работим за изпращането на още учители тук", посочи вицепрезидентът.

В двете български църкви в Одрин ще продължава да се чува българска реч, българското училище ще продължава да учи и млади, и стари на български език. Така, както искаше отец Чъкърък – в името на България и на православната вяра“, подчерта Йотова. Тя заяви, че се очаква да бъде изпратено духовно лице, което да служи на български език.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари