Илиян Василев: В далаверата "Автомагистрали" изчезват повече пари, отколкото ще получим от всякакви еврофондове

0
Корупцията изяжда повече богатство и развитие, отколкото еврофондовете, които пораждат корупция
Корупцията изяжда повече богатство и развитие, отколкото еврофондовете, които пораждат корупция

Анализаторът Илиян Василев: Само за година в далаверата "Автомагистрали" изчезват повече пари, отколкото ще получим от всякакви еврофондове.

Кое е по-важно - да преборим корупцията, част от която се усилва от еврофондовете, и която отнема на годишна база по оценки на Световната банка $10 милиарда несъстоял се БВП, или да получим безплатни пари от ЕС в размер на три милиарда. Крайно време е да правим уравнението на сигурността и благоденствието сами.

Три важни послания в днешния коментар:

Корупцията изяжда повече богатство и развитие, отколкото еврофондовете, които пораждат корупция. Новите "лесни" пари, поне докато не се решат системно проблемите, а това ще отнеме време, ще създадат отново корупция и ще задълбочат проблемите. За това е по-добре да получим само средства, които е сигурно че няма да превърнем в нови олигарси и Борисов/Пеевски политици. И ако питате мен, ако има тотално въздържане от евросредства /каква ерес?!/ само ще ускорим оздравителния процес.

Второто, послание - Климатичните политики не отчитат националните емисионни баланси. Няма никаква причина да плащаме по 5 милиарда лева за емисии годишно /много повече от евросредствата/ след като само българските гори поглъщат повече, отколкото индустрията отделя.

Третото, националния план за възстановяване и устойчивост не трябва да се съобразява с това, какво Брюксел иска, а какво на нас ни е необходимо. В този смисъл трябва да включи и проект за плавно излизане от въглищната енергетика с помощта на технологии за улавяне и управление на емисиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари